Angleška nogometna reprezentanca na dosedanjih štirih tekmah proti Sloveniji še nikdar ni bila tako razdražena kot ravno pred nocojšnjim gostovanjem v Stožicah. Potem ko se javnost na Otoku še ni povsem pomirila po odmevnem škandalu selektorja Sama Allerdycea, ki je moral po dveh mesecih že zapustiti angleško klop, je dodatno nervozo sprožila sobotna neprepričljiva predstava proti Malti, ki jo je ta svetovna velesila premagala le z 2:0. Na udaru kritik se je znašel predvsem vodilni zvezdnik Wayne Rooney, ki so ga navijači na kultnem stadionu Wembley izžvižgali, zaradi poškodb pa v Slovenijo niso pripotovali Raheem Sterling, Harry Kane, Ryan Bertrand in Adam Lallana.

Angleški mediji so prepričani, da njihovo reprezentanco v Ljubljani čaka eden najzahtevnejših preizkusov v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018. V prispevkih pred tekmo so se največ ukvarjali s statusom zvezdniškega Rooneyja, ki je daleč od stare slave, zato so pod vprašaj postavili njegov učinek v reprezentanci. Včeraj so se na naslovnicah resnih angleških spletnih portalov pojavili zapisi, da bo začasni selektor Gareth Southgate svojega najdražjega nogometaša posadil na klop za rezervne igralce, s čimer bi utišal vse glasnejše kritike javnosti. »Je to Rooneyjev konec za angleško reprezentanco?« so se vprašali pri časopisu Daily Mail in napovedali prihod angleškega kapetana na večerno tiskovno konferenco, za katero je v Stožicah vladalo tako veliko zanimanje domačih in tujih poročevalcev, da je skorajda zmanjkalo prostih sedežev.

Angleška vrsta je v Slovenijo dopotovala šele včeraj pozno popoldne, zaradi česar je odpovedala trening v Stožicah. Igralci so se v hladnem in deževnem večeru le na kratko sprehodili po travniku, se usedli na klop in malce pokramljali o vsakdanjih zadevah. Tiskovna konferenca selektorja Southgata in kapetana Rooneyja je potekala po ustaljenih visokih angleških standardih, kjer so si vprašanja sledila brez predaha. Rdeča nit pogovora je bil kajpada status Rooneyja, o katerem je angleške novinarje zanimalo praktično vse – ali res ne bo igral, zakaj ne bo igral, kaj to pomeni za Anglijo, kakšni so odzivi na zamenjavo… »To ni bila enostavna odločitev, saj Wayna spoštujem kot osebo, kapetana in igralca. To je ena najtežjih odločitev, a ocenjujem, da je pravilna. Ko smo analizirali slovensko igro, smo ugotovili, da na sredini igrišča potrebujemo drugačne rešitve,« je začel selektor Gareth Southgate, ki bo danes šele drugič samostojno vodil Anglijo.

Tudi nadaljevanje skoraj polurnega druženja z novinarji je minilo skorajda izključno v znamenju angleškega zvezdnika. »Z Waynom sva se pogovorila. Odločitev, da bo začel na klopi, je sprejel brez težav. Zamenjava ne pomeni, da je igral slabo proti Malti. Nasprotno, še vedno sem prepričan, da je izpolnil vsa pričakovanja,« je rekel Southgate, ki je za kapetana na današnji tekmi določil Jordana Hendersona iz Liverpoola. »Navdušen sem nad njegovim pristopom in odnosom do dela. To bo zanj velik izziv, a sem prepričan, da mu bo kos.« Wayne Rooney je pristavil, da spoštuje selektorjevo odločitev, in podčrtal, da bo tudi v novi vlogi spodbujal soigralce. »Pripravljen bom za vstop v igro s klopi, v čemer ne vidim nič slabega. To ne bo spremenilo mojih reprezentančnih ambicij. Če bom zdrav, bom vedno na voljo selektorju in svoji državi,« je sklenil Wayne Rooney.

Vrednost reprezentanc

Transfermarkt

PODATKI

vrednost začetne postave v mio. €

Slovenija

Jan Oblak

35,0

Bojan Jokić

0,9

Boštjan Cesar

0,6

Miral Samardžić

1,7

Aljaž Struna

0,8

Rene Krhin

2,5

Benjamin Verbič

1,5

Jasmin Kurtić

4,0

Valter Birsa

3,5

Roman Bezjak

2,5

Josip Iličić

15,0

 

68,05

SKUPAJ

30,9 %

Anglija

Joe Hart

17,0

Danny Rose

14,0

Gary Cahill

16,0

John Stones

28,0

Kyle Walker

15,0

Delle Alli

20,0

Eric Dier

18,0

Jordan Henderson

28,0

Theo Walcott

22,0

Jamie Vardy

20,0

Jesse Lingard

6,0

SKUPAJ

204,0