Nogometaši Olimpije so na dvotedenski reprezentančni premor odšli s štirimi točkami naskoka pred tekmeci iz Maribora. To pomeni, da bodo tudi po večnem derbiju 15. oktobra v Stožicah ostali na vodilnem položaju. Ljubljančani so na dvanajstih tekmah zbrali devet zmag, kar je boljši izkupiček kot v enakem obdobju lani, ko je Olimpija po več kot dveh desetletjih postala državni prvak.

V Dnevnikovem glasovanju za najboljšega igralca 12. kroga je prepričljivo slavil neuničljivi kapetan Maribora Marcos Tavares, ki je po zaostanku z dvema zadetkoma zrežiral zasuk proti Domžalam (3:1). Brazilski nogometaš s slovenskim potnim listom je odigral že 401 tekmo v vijoličnem dresu, v vseh tekmovanjih pa je prispeval 155 zadetkov, kar ga uvršča na vrh klubske lestvice. Tavares bo v Ljudskem vrtu igral vsaj še prihodnji dve sezoni in nadaljeval svojo rekordno pot pod Pohorjem. Za golgetersko predstavo proti Domžalam si je prislužil največ glasov Bojana Prašnikarja, Dejana Djuranovića in Dnevnikove športne redakcije. Z novimi desetimi točkami je v skupni razvrstitvi s celjskim napadalcem Daliborjem Volašem prvi zasledovalec vodilnega Mihe Zajca iz Olimpije.

V prejšnjem prvenstvenem krogu se je na drugo mesto uvrstil hrvaški napadalec v majici Rudarja Dominik Glavina, ki je s tremi goli potopil Koper. Na Bonifiki je odmevala velenjska zmaga s 4:1, ki je pokvarila debi novega koprskega trenerja Igorja Pamića. Tretji je bil nogometaš Olimpije Etien Velikonja, ki mu je po vstopu v igro v drugem polčasu uspel zmagoviti slalom za nove tri točke ljubljanskega kolektiva na gostovanju v Krškem. Velikonja je pred dnevi postal oče, rojstvo hčerke pa mu je po njegovih besedah dalo novo energijo. V 12. krogu se je do točk dokopal tudi Matej Podlogar iz Celja, ki je z edinim golom odločil tekmo proti Aluminiju, na peto mesto pa se je uvrstil Goričan Miran Burgić, ki je proti Radomljam uspešno izkoristil dve enajstmetrovki.

Kot rečeno, se bosta po reprezentančnem premoru na velikem derbiju v Stožicah udarila Olimpija in Maribor. Uvodni derbi sezone se je v Ljudskem vrtu končal brez zmagovalca (1:1), predvidenega superpokalnega obračuna v poletnem obdobju pa Nogometna zveza Slovenije sploh ni razpisala. Tako Olimpija kot Maribor bosta v derbi krenila z dobrim izhodiščem. Ljubljančani so slavili na šestih tekmah zapovrstjo, Štajerci pa so dobili sedem od zadnjih osem tekem.

Nogometaš 12. kroga SNL

Podatki

PODATKI

10

3

5

1

2

točke

MATEJ

PODLOGAR

DOMINIK

GLAVINA

MARCOS

TAVARES

ETIEN

VELIKONJA

MIRAN

BURGIČ

Olimpija

Maribor

Rudar

Celje

Gorica

32 let

23 let

25 let

32 let

27 let

napadalec

napadalec

napadalec

napadalec

napadalec

Skupni vrstni red

20

15

27

20

19

točke

DALIBOR

VOLAŠ

ETIEN

VELIKONJA

SANDI

ARČON

MIHA ZAJC

MARCOS

TAVARES

Maribor

Olimpija

Olimpija

Celje

Gorica

25 let

22 let

32 let

27 let

29 let

vezist

napadalec

napadalec

napadalec

napadalec

Ocenjujejo Branko Oblak, Bojan Prašnikar, Dejan Djuranović in športna redakcija Dnevnika.