To je bil poseben nedeljski večer na Rujevici. Poseben za nogometaše Rijeke, vodilnega moštva hrvaškega prvenstva, in njihovega trenerja Matjaža Keka. Serijski prvak Dinamo se je v Zagreb vrnil poklapan in s polno mrežo golov, navijači na tribunah pa so uživali v bržčas najboljši tekmi Rijeke, odkar jo je leta 2013 prevzel nekdanji slovenski selektor.

Kek: Bi moral peti z igralci in jih povabiti v nočni klub?

Dinamo je šele drugič v zgodovini hrvaškega prvenstva na eni tekmi prejel pet zadetkov. Pred devetimi leti mu je petardo podstavil Slaven Belupo pod vodstvom Krunoslava Jurčića, zdaj je vajo ponovila še Kekova Rijeka. Mediji v južni soseščini opevajo slovenskega trenerja, ki je eden najpriljubljenejših tujih funkcionarjev v hrvaškem nogometu. Med drugim so zapisali, da je Kek na tekmi proti Dinamu prejel trenersko diplomo v HNL, niso pa pozabili omeniti niti zahtevnih pogojev, v katerih deluje na Kvarnerju. V zadnjih treh letih je Rijeka namreč prodala več kot 30 igralcev. Zgolj v zadnjem letu dni je klub zapustilo enajst nogometašev, od tega je večina igrala v udarni enajsterici. »Zmaga Rijeke s 5:2 je veliko priznanje za Matjaža Keka, ki se je na Hrvaškem naposlušal kritik, da je trener za male tekme in da mu manjka znanja in hrabrosti za velike podvige. Slovenec je kritike sprejel z dvignjeno glavo in marljivo delal, da bi po 174 tekmah na klopi Rijeke končno izšel kot veliki zmagovalec,« je zapisal kronist vplivnega spletnega portala Index.

Zabava v reški slačilnici še nikdar ni bila tako bučna kot v nedeljo zvečer. »Uspelo nam je nekaj velikega, saj smo na kolena spravili tekmeca, ki prevladuje v hrvaškem nogometu in nastopa v ligi prvakov. Če si pameten, boš takšno zmago izkoristil in postal še boljši. Če pa si neumen, si lahko nakoplješ veliko težav,« je skromno komentiral Matjaž Kek. Na vprašanje, kaj je rekel igralcem po tekmi, je v svojem slogu odgovoril, da jim je zgolj čestital. »Kaj pa naj? Bi moral peti z njimi in jih povabiti v nočni klub? Tega nikdar ne počnem. To je njihovo slavje, lahko se poveselijo, a vedo, kdaj morajo biti v postelji,« je dodal.

Tekma na Rujevici pred okoli šest tisoč obiskovalci je bila zadnja za Zlatka Kranjčarja na klopi Dinama. Odnesli so ga trije zaporedni porazi, zadnji v derbiju za prvo mesto hrvaškega prvenstva je bil očitno kaplja čez rob. »Mediji so ves teden namigovali na moj odhod. Odstopam sam, moja odločitev pa nima povezave z upravo kluba. Že na začetku sem povedal, da bom zapustil Dinamo, ko na njegovi klopi ne bom več srečen. Ko sem se šel zahvalit našim navijačem, mi je na lice pritekla solza,« je čustveno govoril Zlatko Kranjčar - Cico, ki je Zagrebčane prevzel letos poleti in jih zapustil po 87 dneh. Za njegovega naslednika že nastaja dolga vrsta kandidatov, med katerimi se je po poročanju Večernjega lista znašel tudi Srečko Katanec. »Kot je napovedal, se bo umaknil s položaja selektorja slovenske reprezentance, če bo Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe,« so zapisali. Začasno bo Dinamo vodil dosedanji Kranjčarjev pomočnik, 42-letni Željko Sopić.

Oblak še četrtič nepremagan

Od slovenskih nogometnih legionarjev je minuli konec tedna nedotaknjeno mrežo znova ohranil vratar Jan Oblak, ki je tako pripomogel k zmagi Atletica nad Sportingom s 5:0. Eden najboljših evropskih vratarjev že na četrti tekmi zapovrstjo ni prejel gola, zahteven preizkus pa ga čaka že jutri zvečer, ko bo Atletico gostoval na stadionu Camp Nou v Barceloni. Odmevne zmage se je veselil nekdanji reprezentančni vratar Samir Handanović, ki je v dresu Interja ugnal italijanskega prvaka Juventus. Handanović je pri zmagi z 2:1 zbral eno obrambo.

Legionarji v največjih evropskih ligah niso bili strelsko razpoloženi, saj nihče od reprezentantov ni dosegel gola. Najbližje je bil Robert Berić, ki je za St. Etienne zastreljal enajstmetrovko. Najvišji poraz je doživel napadalec Roman Bezjak, ki je v nemški ligi z Darmstadtom gostoval v Dortmundu in izgubil z 0:6.