Gorazd Potočnik je mojster okusov in podob, chef sladic. Uril se je v mnogih slaščičarnah in restavracijah, leta 2009 pa se je odločil za samostojno pot ter ustanovil podjetje in blagovno znamko GOX. Od tedaj je polno zaposlen in razpet med različne projekte v Sloveniji in tujini (Italija, Avstrija, BiH, Srbija, Ciper), kjer trenutno svetuje skoraj 15 podjetjem. V Bosni in Hercegovini je prava zvezda, saj je za televizijo Hayat naredil 30 samostojnih oddaj o sladicah. Za Metropolis, eno najbolj priznanih restavracij v Sarajevu, ki odpira že četrto lokacijo, že dalj časa svetuje na področju izdelave sladic, predstavlja inovativne ideje in načine priprave ter obenem naredi kalkulacije za sladice. Neprestano dobiva ponudbe za konzultacije, učenje kuharjev in slaščičarjev, pripravo inovativnih receptov, optimizacijo delovnih procesov, pospeševanje prodaje…

Prevzel ga je čokoladno-lešnikov namaz

Marketing sladic je področje, kamor spada predvsem oblikovanje – videz sladic glede na koncept slaščičarne ali restavracije. Pri oblikovanju posamezne sladice je treba upoštevati želje naročnika, cenovni razred sladice in okoliš, kjer bodo sladice naprodaj, od tega pa je odvisen izbor sestavin, pri čemer je treba razmisliti tudi o tem, ali je to sladica, ki je izključno sezonska, ali gre za željo po lokalno pridelanem, ali naj bi bila sladica pečena, sestavljena v kozarcu, na platnu...

Gorazd Potočnik med ustvarjanjem sladice usklajuje vse te dejavnike in šele potem lahko začne kreiranje končne podobe. Tu se lahko povsem prepusti svojemu glasu in pogosto oblikuje več različic. Eden od izdelkov, na katerega je najbolj ponosen, je goxella, čokoladno-lešnikov namaz, ki ga sam izdeluje že skoraj desetletje: »Za goxello vem, da je zdrava, dobra, in predvsem vem, kaj je v njej. Nekatere je namaz tako prevzel, da ga jedo z žlico! Goxella je namaz, ki vsebuje do 30 odstotkov lešnikov, preostalo je mlečna čokolada. Prava. Zato je tudi malce problematična, ker se čokolada na vročini topi, obenem pa ni priporočljivo, da jo damo v hladilnik. Prostor za goxello je nekje blizu sobne temperature.« Za tem osnovnim namazom je ustvaril še hrustljav namaz hrusta: »To je edinstven namaz in ne bom se zlagal, če rečem, da je edini na našem trgu s karakteristiko, da hrustlja pod zobmi!« Poleg tega, da Gorazd Potočnik ves čas ustvarja dobre in lepe slaščice, ki so dobre tudi za diabetike, je tudi pobudnik ljubljanskega sejma čokolade Čokoljana. Njegove slaščice so gotovo že krasile vaš krožnik, saj po njegovih receptih izdelujejo marsikatero sladko lepotico.