Prejemki prvega moža Uefe niso znani, saj uradnih podatkov Evropska nogometna zveza ni objavila še nikoli. Znani so le prejemki funkcionarjev Fife, svetovne nogometne zveze. Gianni Infantino prejme 1,3 milijona evrov na leto. Če nekoliko špekuliramo, bi se blizu te vsote lahko gibali tudi prejemki novega predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Kot rezidentu Švice bi mu ostalo več

Strokovnjaka za davčno optimizacijo iz družbe UPC Uroša Petroviča smo zaprosili za izračun, ki bi morda lahko Čeferinu pomagal pri razmisleku in odločitvi, ali svoje neto prejemke davčno optimizirati tako, da svoje stalno prebivališče morebiti le prijavi v Švici, kjer je sedež nogometne zveze, ki jo bo vodil prihodnji dve leti in pol.

Ob predvidevanju, da bi njegova bruto plača znašala torej 1,3 milijona evrov, bi prejemal 108.333 evrov na mesec. Izračun temelji na hipotezi, da Aleksander Čeferin svoj stalni naslov preseli v državo, kjer je po novem zaposlen, tja pa bi z njim odšli tudi njegova soproga, ki v tem obdobju ne bi iskala službe, pač pa bi se ukvarjala s protokolarnimi in humanitarnimi dejavnostmi, in trije otroci. »Tako bi postal davčni rezident Švice in samo tam plačeval davke. V kantonu Vaud, kjer je sedež Uefe, bi plačeval od predvidenega dohodka letno dohodnino po povprečni stopnji 38,38 odstotka (vključuje federalni, kantonalni in lokalni davek). Mesečno bi mu ostalo približno 66.755 evrov,« ocenjuje Uroš Petrovič.

Ta izračun ne predvideva davčnih olajšav (ki niso zanemarljive) in prispevkov, ki pa so navzgor omejeni in bistveno nižji kot v Sloveniji (ta dva učinka bi se približno izničila). Čeferinu bi ostalo približno 62 odstotkov bruto dohodka, švicarska država bi mu pobrala 38 odstotkov celotne mase plače.

V Sloveniji država pobere več kot polovico plače

»Ob predvidevanju, da bi delal v Švici, njegova družina pa bi ostala v Sloveniji, bi verjetno slovenski davčni organ zavzel stališče, da je še vedno davčni rezident Slovenije, in tako primaknil svoj piskrček. Po davkih, plačanih v Švici, bi moral doplačati dohodnino v Sloveniji, kar bi znašalo okoli 11.000 evrov mesečno,« je izračunal davčni strokovnjak.

Petrovič se je poigral tudi s številkami ob domnevi, da bi davčni zavezanec 1,3 milijona evrov zaslužil v Sloveniji. Ta izračun nazorno pokaže, kako močno so plače z davki in prispevki obremenjene pri nas. »Izračun je narejen na podlagi letošnje dohodninske lestvice, saj spremembe zakona o dohodnini za leto 2017 pri takem dohodku nimajo skoraj nikakršnega vpliva, in je seveda samo teoretičen, saj v primeru delodajalca mednarodne ustanove, ki ima sedež zunaj Slovenije, ne pride v poštev. Po tem izračunu bi mu po plačilu vseh prispevkov za socialno varnost in dohodnino na računu ostalo le 35 odstotkov plače,« je še izračunal Petrovič. Država vzame za davke in prispevke 65 odstotkov prejemka. Slednji izračun služi zgolj za ponazoritev visoke obdavčitve v Sloveniji.

Plača zanj na položaju predsednika ni prioriteta

V dneh pred atenskim glasovanjem o novem predsedniku Evropske nogometne zveze se je po športnih kuloarjih sicer veliko govorilo o tem, da bi lahko plača novega prvega moža Uefe dosegla celo okoli tri milijone evrov na leto, a naj bi se Čeferin tej vsoti odrekel, češ da zanj plača na tej funkciji ni prioriteta. Ne nazadnje je tudi Nogometno zvezo Slovenije kot predsednik vodil brez plačila.

V Švici država pobere manj

Uroš Petrovič, UPC

PODATKI

Koliko pobere država od plače

z davki in prispevki?

Koliko ostane v žepu na mesec?

Slovenija

Slovenija

43.740 €

65 %

Švica

Švica

66.755 €

38 %

Aleksander Čeferin

predsednik Uefe