Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin se je v tekmi za predsedniški položaj Evropske nogometne zveze (Uefa) otresel edinega resnega protikandidata. Dolgoletni španski funkcionar Angel Maria Villar je teden dni pred izrednim volilnim kongresom Uefe v Atenah odstopil od kandidature in slovenskemu predstavniku na stežaj odprl vrata do velikega (osebnega) zmagoslavja.

Javna podpora vztrajno narašča

Villar je dolgo odlašal s kandidaturo za šefa Uefe in jo preklical ravno v obdobju, ko so Čeferina začele podpirati tudi najvplivnejše evropske države. Kot poroča madridski športni časnik As, je Villar začutil, da na volilnem kongresu ne bi imel nikakršnih možnostih za izvolitev, zato se je iz previdnosti raje umaknil. Španski funkcionar je v izjavi za javnost sicer sporočil, da so ga k odstopu od kandidature prepričali sodelavci v nacionalni nogometni zvezi in izrazili željo, da bi se decembra potegoval za ohranitev oblasti v španskem nogometu. Villar je predsednik španske zveze že 28 let, po izgonu Michela Platinija z vrha Uefe pa je začasno prevzel vodenje te organizacije.

Po umiku Villarja se bosta prihodnjo sredo v Atenah iz oči v oči pomerila le Aleksander Čeferin in Michael van Praag iz Nizozemske. Trenutno prav vse kaže, da bo veliki zmagovalec postal Čeferin, saj njegovo kandidaturo uradno podpira že 25 od 55 članic Uefe, za van Praaga pa so se doslej izrekle zgolj Nizozemska, Anglija in Belgija. Slovenski funkcionar, ki ga je včeraj podprla še Poljska, bi si odločilno prednost za zmago v prvem krogu lahko priboril že danes, ko se bosta kandidata v Köbenhavnu predstavila skandinavskim in nordijskim deželam. Ravno Švedska, Danska, Norveška in Finska so po koncu majskega finala lige prvakov v Milanu sprožile plaz pri oddaji podpore za Čeferinovo kandidaturo, a so kasneje pojasnile, da to še ne pomeni, da bodo v Atenah tudi glasovale zanj.

Norveški tisk o lobiranju in obljubah

O ozadju volitev za predsednika Uefe so se obširno razpisali v ugledni norveški nogometni reviji Josimar. Avtorji odmevnega prispevka so Čeferina pri razkrivanju podrobnosti o njegovem vzponu spravili v kočljiv položaj in večkrat omenili, da se pri pisanju opirajo na številne zanesljive vire. Kot so zapisali, se za Čeferinovo kandidaturo že dlje časa zavzema predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, kar so poleti trdili tudi v nizozemskem tisku. Če bi Infantinu dokazali vmešavanje v volilni kongres Uefe, bi se moral zagovarjati pred etično komisije Fife, saj gre v tem primeru za navzkrižje interesov. Norveška revija Josimar poroča, da je Infantino pooblastil svojega tesnega sodelavca in strateškega direktorja Fife Kjetila Siema, naj v njegovem imenu lobira za Čeferina predvsem v državah z evropskega severa. Siem je bil eden ključnih lobistov tudi pri kandidaturi Infantina za vrh Fife, v enem od intervjujev pa je povedal, da bi Čeferin postal »idealen predsednik Uefe«.

Norveški Josimar se ob tem sprašuje, zakaj so nordijske države podprle Čeferina še pred najavo njegove kandidature, ko v javnosti sploh še ni objavil programa. Sestanka ob robu finala lige prvakov v Milanu so se udeležili tudi predstavniki Islandije in Ferskih otokov, ki Čeferina niso podprli zaradi premalo zanesljivih podatkov o predsedniku slovenske zveze. Josimar še navaja, da mu je več neodvisnih virov zagotovilo, da bo predsednik švedske zveze Karl-Erik Nilsson v zameno za Čeferinovo podporo postal podpredsednik Uefe in član izvršnega odbora, nordijske države pa naj bi gostile evropsko prvenstvo leta 2024 ali 2028. Po pisanju norveških kolegov je podpora štirih nordijskih držav spodbudila tudi druge članice Uefe, ki so kasneje začele podpirati Čeferina. Josimar trdi, da se Rusija nalašč ni izpostavila že na začetku, saj bi imel Čeferin zaradi slabših politično-gospodarskih odnosov med evropskimi državami in rusko federacijo manj možnosti za izvolitev.

Čeferin zanikal pisanje Josimarja

Pisanje Josimarja je močno odmevalo tako doma kot v tujini, Aleksander Čeferin pa je odločno zanikal časopisno poročanje na Norveškem. »Siem mi v Milanu ni povedal, da me pri kandidaturi za vrh Uefe podpira Infantino. Še več, predsednika Fife sploh ni omenjal. Norveškim državam nikdar nisem obljubil, da bodo gostile evropsko prvenstvo, saj so takšne odločitve v pristojnosti izvršnega odbora. Prav tako nisem obljubljal funkcij švedskemu predsedniku Karl-Eriku Nilssonu, saj položaj v izvršnem odboru podeljuje zgolj kongres Uefe,« je za Press Association Sport razložil Aleksander Čeferin.

Poročanje Josimarja je hipoma izkoristil Čeferinov edini tekmec na prihajajočem volilnem kongresu Uefe Michael van Praag, ki je pohitel z objavo na družbenem omrežju: »Šokiran sem. Če so navedbe Josimarja resnične, smo znova pri starih metodah delovanja v nogometu. Uefa potrebuje poštenega voditelja in ne oblasti lačnega politika,« je zapisal Michael van Praag. Čeferin mu v vse bolj razburljivi tekmi za mamljiv položaj ni ostal dolžan: »Van Praag si izmišljuje zgodbe in skuša umazati predvolilno kampanjo, da bi si iz obupa pridobil vsaj kakšen glas podpore.«