V prevzemni vojni za Kovinoplastiko Lož je včeraj dopoldne bolje kazalo uspešnemu dolenjskemu poslovnežu Francu Gregorčiču, lastniku Skupine Plastoform. Toda na popoldanski skupščini družbe pooblaščenke Kovinoplastike Lož, ki obvladuje 62-odstotni lastniški delež Kovinoplastike (okoli 30 odstotkov je lastnih delnic), je bilo skoraj soglasno odločeno, da lahko Kovinoplastiko prevzame finsko-luksemburški sklad KJK.

Gregorčič v več kot leto dni trajajočem prodajnem postopku Kovinoplastike Lož ni sodeloval, temveč je pred dnevi od lastnikov družbe pooblaščenke Kovinoplastike Lož začel odkupovati delnice. Ker mora po statutu pooblaščenke s prodajo vsake delnice soglašati nadzorni svet, so bile vse kupo-prodajne pogodbe sklenjene z odložnim pogojem. Ob podpisu pogodbe so delničarji Gregorčiča pooblastili tudi o glasovanju na skupščini. Da bi Fincem preprečil prevzem Kovinoplastike, bi moral zbrati vsaj 25 odstotkov na skupščini prisotnega kapitala z glasovalnimi pravicami. Ta prag je Gregorčič dosegel, saj je po naših informacijah zbral približno 30 odstotkov vseh glasov. Toda z njimi na skupščini ni smel glasovati.

Kot smo izvedeli sinoči, se je najprej glasovalo o nasprotnem predlogu, ki sta ga vložila dva mala delničarja. Ta se je glasil, da delničarji ne podprejo sklenitve pogodbe o prodaji delnic Kovinoplastike Lož in prodaje podjetja TCP Inpro. Obenem je določal, da se Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) predlaga podaljšanje roka za izpolnitev zavez za pol leta in da se prodajni postopek za Kovinoplastiko Lož in podjetje TCP Inpro nadaljuje z družbo Plastoform Šmarjeta ter drugimi ponudniki. Medtem ko so delničarji pooblaščenke Gregorčiča pooblastili, da nasprotuje prvotnemu skupščinskemu predlogu, ki je predvideval prodajo delnic Kovinoplastike Lož finančnemu skladu KJK, ga niso izrecno pooblastili za podporo nasprotnemu predlogu. Ravno to pa je bil razlog, da na skupščini družbe pooblaščenke s 30 odstotki glasov pri ključnem predlogu ni smel sodelovati.

Kupčija bi se lahko še zapletla

Četudi je KJK, ki je v zadnjem času lastniške deleže pridobil v družbi Don don, Iskri ISD in Tomplastu, v Kovinoplastiki Lož pa je napovedoval zvišanje števila zaposlenih in dodatna vlaganja, z družbo pooblaščenko pred časom že sklenil kupo-prodajno pogodbo o nakupu delnic Kovinoplastike Lož, ki so jo delničarji na skupščini podprli, bi se kupčija lahko še zapletla. Na skupščinski sklep je bila namreč napovedana izpodbojna tožba. To pomeni, da se lahko ponovi podoben scenarij, kot se je letos zgodil v Palomi. Spomnimo, potem ko je Slovenski državni holding (SDH) podprl predlog uprave, da lahko Palomo dokapitalizira poljski finančni sklad Abris Capital, so zoper to odločitev trije mali delničarji vložili izpodbojne tožbe in začasne odredbe, ki so onemogočale preknjižbo delnic. Po petih mesecih čakanja pa so Poljaki sporočili, da jih prevzem Palome ne zanima več.