V petih najmočnejših nogometnih ligah so sklenili ligaške nastope za sezono 2015/16. Barcelona, Bayern, Juventus in PSG so ubranili naslove državnih prvakov, Leicester pa je v Angliji pripravil veliko senzacijo.

Španija – 1. Barcelona 91, 2. Real Madrid 90, 3. Atletico Madrid 88: Morda je bila letošnja španska sezona doslej celo najtežje osvojljiva, saj sta Barcelona in Real Madrid že po običaju v evropskem vrhu, Atletico pa je do potankosti izpilil taktiko trenerja Diega Simeoneja. Španski ligi v zadnjih letih ni para, kar dokazujejo serijski uspehi njihovih predstavnikov v obeh evropskih tekmovanjih. Barcelona ostaja nesporni vladar domačega prvenstva, saj je od leta 1991 osvojila petnajst državnih naslovov. V tej sezoni je zabila 112 ligaških golov, kar je rekord med vsemi evropskimi klubi, med drugim pa še vedno velja za najuspešnejši kolektiv 21. stoletja, saj je v tem času zbrala že vrtoglavih 27 lovorik. Statistika kaže, da prvi zvezdnik kluba Lionel Messi osvoji katerega od naslovov že na vsaki dvajseti uradni tekmi. Letošnje špansko prvenstvo je bilo v znamenju golgeterja Luisa Suareza, ki je dosegel 40 golov, kar mu je prineslo drugo zlato žogo v karieri. Slovenski vratar Jan Oblak je z Atleticom v vsej sezoni prejel le 18 zadetkov, s čimer je izenačil španski rekord vseh časov.

Anglija – 1. Leicester 81, 2. Arsenal 71, 3. Tottenham 70: Leicester je največje in najprijetnejše presenečenje sezone. Analitiki z Otoka pravijo, da gre celo za največjo angleško senzacijo vseh časov. Trener Claudio Ranieri je v pohodu na naslov prvaka praviloma zaupal štirinajstim igralcem, za katere je klub odštel borih 22 milijonov funtov, kar je v primerjavi z najboljšimi evropskimi kolektivi pravi drobiž. Kvota na stavnicah za zmagoslavje Leicestra je bila 5000:1, kar je pri britanskih stavnicah povzročilo finančni kaos. Bi Leicestrova zvezda lahko sijala tudi v prihodnji sezoni, ko se bo v majhnem angleškem mestu ustavila liga prvakov?

Nemčija – 1. Bayern München 88, 2. Borussia Dortmund 78, 3. Bayer Leverkusen 60: Bayern je v triletnem mandatu trenerja Pepa Guardiole še utrdil nemško prevlado, ko je naslove osvajal s prepoznavnim stilom. Ob slovesu Guardiole ostaja grenak priokus zaradi spodrsljajev v ligi prvakov, ko so jo Bayernu v vseh treh poskusih zagodli trije španski klubi. So pa Bavarci v tej sezoni domačega prvenstva prejeli le 17 golov, kar je najmanj od vseh moštev v petih najmočnejših evropskih ligah. »Ne verjamem, da bom še kdaj treniral Bayern, ki potrebuje svežo kri, da doseže novo raven,« je dejal Josep Guardiola, ki je na 102 tekmah bundeslige zmagal kar 82-krat (80,4 odstotka), kar je rekordna znamka lige.

Italija – 1. Juventus 91, 2. Napoli 82, 3. Roma 80: Prav neverjetno, da je Juventus na začetku sezone zasedal skromno 12. mesto in si nabral enajst točk zaostanka za prvim mestom, minuli konec tedna pa je prepričljivo dvignil že svoj peti zaporedni naslov prvaka. Italija je obarvana v črno-belo, a Juventus se je počasi naveličal vladavine v domačem prostoru, saj vrh kluba napoveduje odkrit naskok na ligo prvakov. In še to: Juve je v tej sezoni na svojem stadionu nazadnje prejel gol 13. decembra lani proti Fiorentini, ko je bil z enajstmetrovke uspešen Josip Iličić. Po tem se mreža Gianluigija Buffona ni več zatresla, moštvu pa je doma uspela razlika v zadetkih 24:0.

Francija – 1. PSG 96, 2. Lyon 65, 3. Monaco 65: Parižani nimajo prav nobenega konkurenta v francoskem prvenstvu, kjer so naslov prvaka osvojili četrtič zapovrstjo. Čeprav prevladujejo v domači ligi, jim na evropskem prizorišču nikakor ne uspe odmevnejši dosežek. Muhasti zvezdnik Zlatan Ibrahimović je slekel pariški dres po štirih sezonah, ko je dosegel 154 zadetkov in osvojil enajst lovorik. »Prišel sem kot kralj, odhajam kot legenda,« je izustil Ibrahimović. PSG bi s svojimi milijoni njegov odhod nadomestil z nakupom Cristiana Ronalda, za kar pa skorajda ni možnosti.