Tekma na Stamford Bridgu za domače ni imela večjega pomena, saj je Chelsea po slabi sezoni že obsojen na uvrstitev zgolj v sredini lestvice in ga prihodnje leto ne bomo videli v evropskih pokalih. Precej več je bilo na kocki za njihove mestne tekmece, ki so morali nujno zmagati, da bi ohranili upanje na naslov prvaka, toda na njihovo žalost je to dodatno vzpodbudilo nogometaše Chelseaja, ki so storili vse, da bi jo zagodli nepriljubljenim rivalom.

Čeprav se je prvi polčas končal z vodstvom Tottenhama z 2:0, kar je nakazovalo, da bo odločitev o prvaku padla v zadnjih dveh krogih, pa se modri niso predali in so v nadaljevanju zaigrali na vso moč. Želja po uspehu, kot so jo pokazali sinoči, jih je v letošnji sezoni krasila le redko, a tokrat je zadostovala, da so z dvema goloma uspeli uiti porazu, s čimer so sprožili rajanje v Leicestru, saj je Tottenham z remijem zaostanek znižal zgolj na sedem točk in izgubil tudi teoretične možnosti, da bi »lisicam« preprečil senzacijo, kakršne v zgodovini najbrž še ni bilo. Tekma na Stamford Bridgu je bila sicer podobna kakšnemu finalu, saj je bilo pri igralcih prisotne precej nervoze, poleg štirih zadetkov pa so jo zaznamovali predvsem številni umazani in grobi prekrški, pri katerih so po izenačenju prednjačili nogometaši Tottenhama, za kar so si prislužili kar devet rumenih kartonov.

»Tekma je bila del boja za lovoriko, zato so bila prisotna tudi močna čustva. Vse skupaj je nekoliko zavrelo, a ni potrebe, da bi zdaj zato delili kazni nekaterim igralcem. Bil je to tudi londonski derbi in gledalci si želijo takšnega boja na igrišču,« je po tekmi dejal Chelseajev kapetan John Terry, ki ni pozabil čestitati za naslov prvaka Leicestru in trenerju Claudiu Ranieriju, ki je pred leti vodil tudi Terryjevo moštvo: »Ranieri in njegovo moštvo so bili letos razred zase. To kar jim je uspelo, je neverjetno in daje upanje manjšim klubom, da je vse mogoče. Ranieri je izjemna oseba in odličen trener, z Leicestrom pa je letos celo sezono dosegal odlične rezultate. Čestitam Leicestru za naslov, to sezono so bili res izjemni.«

Nogometaši Leicestra naslov dočakali zbrani pri Vardyju

Ko je glavni sodnik Mark Clattenburg sinoči odpiskal konec tekme na Stamford Bridgu, je bil čas za slavje v Leicestru. Nogometaši novega prvaka so bili zbrani na domu Jamieja Vardyja in ko je postalo jasno, da so se jim uresničile sanje, so si skočili v objem in začeli z rajanjem, ki je verjetno trajalo dolgo v noč, živahno pa je bilo tudi na ulicah Leicestra in v tamkajšnjih pubih.

Leicester se je v lanski sezoni šele v zadnjih štirih krogih z osvojenimi desetimi točkami rešil izpada v drugo ligo, 12 mesecev kasneje pa slavi senzacionalni naslov prvaka. Eden od junakov pravljične sezone lisic je angleški reprezentant Vardy, ki je bil po izboru angleških športnih novinarjev tudi najboljši igralec letošnjega prvenstva v premier ligi. 29-letnik si je sredi sinočnje zabave vzel nekaj minut za izjavo za BBC in ni skrival navdušenja.

»Občutki so zares neverjetni. Nikoli še nisem občutil česa takšnega. Lani smo se na vse pretege trudili, da smo ostali med prvoligaši, v soboto pa bomo dvignili pokal za prvaka. To pove vse o tem, koliko trdega dela smo vsi od igralcev do strokovnega štaba vložili v letošnjo sezono. Gre za največji dosežek v zgodovini velikega kluba in vsi smo zelo ponosni, da smo lahko del tega,« je povedal Vardy.

Ranieri upa, da bo Leicester v naslednji sezoni med deseterico

Ob nepozabnem uspehu Leicestra bo za vedno zapisano tudi ime Claudia Ranierija, ki je dolgo slovel kot trener, ki ni bil najbolj uspešen pri osvajanju lovorik, odslej pa bo Italijan verjetno deležen precej več pohval kot zbadljivk. »Star sem 64 let in dolgo sem se boril in čakal, da bi nekje postal prvak, ob tem pa sem bil vedno pozitivno naravnan. Vedno sem verjel, da bom enkrat nekje dočakal naslov prvaka. Sem še vedno isti človek in trener, kot sem bil, ko so me odpustili kot grškega selektorja, ko so me verjetno nekateri kar pahnili v pozabo. Ne mislim, da me bo zdaj kdo pozabil, a rad bi poudaril, da se od mojega vodenja Grčije ni nič spremenilo. Jaz se nisem spremenil. Ostajam pa pri Leicestru tudi v prihodnje. Letošnje sezone se ne da ponoviti in v naslednji se bomo poskušali boriti za mesto v zgornji polovici lestvice. Upajmo,« je za Rai 3 sinoči povedal Ranieri, ki je večer preživel na večerji z materjo v Italiji. 64-letni strateg se je zagotovo za vselej zapisal v srca navijačev Leicestra, ki v zadnjih tednih niso skrivali navdušenja nad njegovim delom, v prihodnjih dneh pa bo verjetno deležen številnih objemov in stiskov rok na ulicah Leicestra.

(Foto: Reuters)

Lineker in Heskey o največji športni senzaciji

Navdušenja nad velikim uspehom Leicestra ne skrivajo niti številni nekdanji angleški nogometaši. Nekdanji član lisic in angleški reprezentant Gary Lineker je njihov uspeh opisal kot največjo športno senzacijo, že pred meseci pa je obljubil, da se bo v primeru naslova prvaka njegovega najljubšega kluba na eni od zadnjih oddaj Tekma dneva na BBC pojavil zgolj v spodnjicah, kar se bo v soboto verjetno tudi zgodilo, družbena omrežja pa bo takrat najbrž razneslo.

»Mislim, da gre preprosto za največjo športno senzacijo v zgodovini. Ne morem se spomniti ničesar, kar bi preseglo ta uspeh Leicestra. Še bolj neverjetno in neopisljivo je vse skupaj, ko to uspe tvoji najljubši ekipi. Ta klub spremljam, odkar sem bil otrok. Od sedmega leta dalje sem imel sezonsko vstopnico za tekme Leicestra. Videl sem jih enkrat igrati v finalu FA pokala, ki so ga izgubili. Takrat so bili najbližje veliki slavi. Osvojili so sicer dva ligaška pokala, a tega se ne da niti primerjati s tem, kar se dogaja zdaj. To je zares neverjetno, kar jim je uspelo,« je po uspehu Leicestra za BBC dejal Lineker, ter dodal, da nikoli ne bi upal niti pomisliti na takšen razplet prvenstva na Otoku: »Ni je bilo kvote, pri kateri bi si upal na začetku sezone staviti na naslov Leicestra. Takšna kvota ne obstaja. Tudi če bi mi ponudili 10 milijonov proti ena, bi dejal, da je škoda denarja.«

Pri obeh osvojenih ligaških pokalih, ki jih je omenil Lineker, je sodeloval nekdanji angleški reprezentant Emile Heskey. Tudi on včeraj ni kazal nobenega dvoma o tem, da česa podobnega angleški nogomet še ni doživel. »Mislim, da gre za eno najboljših možnih zgodb o uspehu. Na začetku sezone je večina Leicester uvrščala med favorite za izpad v drugo ligo. Da potem klub doseže to, kar je letos dosegel Leicester, je fenomenalno. O tem bi lahko posneli film,« pravi Heskey.