Dinamo 48, Rijeka 46, Hajduk 42. Tak je bil točkovni izkupiček in vrstni red po 22. krogu hrvaškega nogometnega prvenstva, prvem v spomladanskem delu. Trojica vodilnih je vanj krenila z zmagami in vse je kazalo, da bo vse skupaj bolj zanimivo kot v zadnjih letih. A od takrat se je vse spremenilo – Hajduk je v naslednjih petih krogih po dvakrat izgubil in remiziral, edino zmago pa vknjižil prejšnji teden po podarjeni enajstmetrovki proti odpisanemu Zagrebu. Na lestvici za Dinamom pred jutrišnjim derbijem tako zaostaja že za 16 točk, neulovljiva pa je na drugem mestu tudi Rijeka Matjaža Keka, ki mu beži za 11 točk.

A ker so derbiji zgodbe zase, utegne Hajduk z morebitno jutrišnjo zmago na domačem Poljudu, če bo Rijeka seveda opravila svoje proti Interju, nekdanjega slovenskega selektorja in njegovo moštvo, ki za Dinamom na drugem mestu zaostaja za pet točk, znova vrniti v igro. Bo pa to zagotovo težko, saj Splitčani Zagrebčanov niso premagali že na 13. zaporednih tekmah in so hkrati le senca ekipe, ki je jeseni držala priključek z vrhom – resda tudi zaradi tega, ker so ga pozimi zapustili nekateri ključni igralci (Caktaš je odšel v Rubin Kazan, Milović na Kitajsko, Balić v Udinese).

Hajduk in Dinamo sta na Poljudu igrala že v sredo na prvi tekmi polfinala pokala, Dinamo pa je dokaj zlahka zmagal z 2:0. Je pa ob tem plačal davek, saj se je poškodoval eden od nosilcev igre in igralec, za katerega se zanimajo številni evropski klubi Marko Pjaca. »Med prodorom sem izgubil ravnotežje in ob padcu takoj začutil bolečino v ključnici. Kar počilo je in takoj sem vedel, koliko je ura,« je povedal Pjaca, ki so ga že operirali, na igrišča pa naj bi se vrnil že čez šest tednov, tako da njegov nastop na evropskem prvenstvu ni vprašljiv. Jutrišnji derbi bo že 205. uradna tekma omenjenih ekip, pri čemer ima Dinamo 88 zmag, Hajduk 65, 51 tekem pa se je končalo brez zmagovalca.