Družba za avtoceste (Dars) je od začetka decembra 2014 do konca novembra 2015 prodala skupno 6,2 milijona avtocestnih vinjet, kar je 6,3 odstotka več kot leto prej. Prodaja celoletnih vinjet se je povečala za 2,4 odstotka na skoraj 795.000 evrov. Najbolj se je okrepila prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila, in sicer za 7,2 odstotka na 1,22 milijona, medtem ko je prodaja tedenskih vinjet poskočila za 5,9 odstotka na 3,89 milijona. Vrednost prodanih vinjet se je povečala za 3,7 odstotka na 161,3 milijona evrov.

Cestninski nadzor Darsa sicer vsako leto obravnava v povprečju okoli 48.000 prekrškarjev, ki ne plačajo cestnine oziroma nimajo ustrezne vinjete. Globa za vožnjo brez vinjete znaša najmanj 300 evrov.

Rok, do katerega morajo uporabniki slovenskih avtocest kupiti novo vinjeto, se sicer izteče konec meseca. Rdeče bodo tako zamenjale zelene, cene pa glede na lani ostajajo nespremenjene. Za osebna vozila celoletna vinjeta še naprej stane 110 evrov, za motocikle 55 evrov, za dostavnike pa 220 evrov. Še vedno so v ponudbi tudi tedenske in polletne vinjete za motocikle ter tedenske in mesečne za ostali dve že omenjeni kategoriji vozil.

Kar 96 odstotkov vinjet je letnih

Pri AMZS so, da bi dobili malce boljši vpogled v navade voznikov v Sloveniji, decembra izvedli spletno anketo na to temo. V njej je sodelovalo 407 anketirancev, med katerimi je bilo 29 odstotkov žensk in 71 odstotkov moških.

Glede na njihove odgovore je mogoče sklepati, da ima malo manj kot 90 odstotkov vozil v Sloveniji nameščeno vinjeto, pri čemer jih ima večina, kar 96 odstotkov, celoletno vinjeto, le en odstotek mesečno in trije odstotki tedensko. Da so se slovenski vozniki in voznice zdaj že navadili na vinjete in tudi s pridom uporabljajo vse njene prednosti, je povedalo 71 odstotkov vprašanih, saj je zanje vinjetno cestninjenje najboljši možni način. Le 29 odstotkov pa je naklonjenih uvedbi tako imenovanega sistema sprotnega cestninjenja.

Če imajo v gospodinjstvu vsaj dva avtomobila, jih le 52 odstotkov na oba namesti vinjeto. To kaže, da je drugi avtomobil pri hiši namenjen vožnji po cestah, kjer vinjeta ni potrebna. Najbolj »vroč« čas za menjavo vinjete je ravno januar, kar se odraža tudi pri rezultatih ankete, saj je 46 odstotkov vprašanih odgovorilo, da jo menja januarja. Le vsak peti anketiranec pa za to poskrbi že decembra. »Ker smo Slovenci očitno zelo praktičen narod, ne preseneča podatek, da kar 85 odstotkov uporabnikov vinjete to najraje zamenja lastnoročno, devet odstotkov pa to delo prepusti sorodnikom,« je ob predstavitvi podatkov ankete povedala Petra Slanič z AMZS.

Za tretjino voznikov je menjava vinjete zoprno opravilo, skoraj polovici, 46 odstotkom, pa ne. Ženskam in mlajšim voznikom se zdi menjava vinjete bolj zoprno opravilo kot moškim in starejšim voznikom.