»S selektorjem Srečkom Katancem gremo naprej v novi kvalifikacijski ciklus za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. O tem ni bilo nikoli nobene dileme. Opravila sva temeljit pogovor, popolnoma mu zaupam in lepo se ujameva,« je na tradicionalni novoletni akademiji na Brdu pri Kranju ponovil predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin.

Katanec, ki ne bo selektor le v primeru, če se bo sam tako odločil, tudi že izbira nasprotnike za vsaj tri pripravljalne tekme pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, ki jih bo Slovenija začela septembra 2016 z zahtevnim gostovanjem v Litvi, nato pa bo oktobra doma gostila favorita skupine, Slovaško in Anglijo. Slovenija bo igrala 23. marca 2016 v Kopru prijateljsko tekmo z Makedonijo, 28. marca pa v Belfastu s Severno Irsko. Junija se bo pomerila z eno izmed reprezentanc, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v Franciji.

»Junija bo vsaj ena spektakularna tekma, a imena tekmeca in kraja igranja še ne morem razkriti. Za priprave na Brdu pri Kranju se zanima ena izmed petih največjih reprezentanc, ki bi v Sloveniji odigrala tudi prijateljsko tekmo. Smo pa v veliki dilemi, ker bi morali zaradi finančnih koristi in medijskega spektakla, ki bi jih prinesla tekma, svojo reprezentanco preseliti iz lastnega centra za trening na Brdu pri Kranju na drugo lokacijo, kjer bi opravila priprave,« je pojasnil Čeferin. Ne pričakuje, da bo veliko igralcev končalo reprezentančno kariero. »Do igralcev bo treba pokazati spoštovanje in se njimi pogovoriti. Tudi s tistimi, na katere selektor ne računa, pa imajo po 50 tekem in več za reprezentanco. Razmislili bomo tudi o poslovilni tekmi vsaj za Samirja Handanovića in morda še za koga,« povedal Čeferin.

Katanec je napovedal, da so posamezniki pri njem izgubili kredit, zato bo iskal nove rešitve. »Nekateri igralci ne napredujejo tako, da bi imela od njih korist reprezentanca. Iskali bomo nova igralca za oba boka. Na položajih štoperjev smo pokriti. V zvezni vrsti bomo še videli, kako bodo razdeljene vloge glede na pomembnost. Za napad bomo še videli, kaj se bo dogajalo. Novaković je brez kluba in ga išče,« je bil kratek Srečko Katanec.