Triinštiridesetletni nogometni trener je službo hrvaškega selektorja opravljal slabi dve leti, potem ko je oktobra 2013 na klopi zamenjal Igorja Štimca. Slednji je ostal brez dela, potem ko je v kvalifikacijah za mundial 2014 na štirih tekmah osvojil zgolj točko, identični razlogi pa so sedaj botrovali tudi Kovačevi odstavitvi.

»Niti razmišljali nismo, da bo prišel ta dan. Nogometnih tekem in prvenstev bo še veliko, a najpomembnejši je rezultat, ki je glavno vodilo tako za trenerje kot za klube. Na podlagi soglasne odločitve vseh članov izvršnega odbora prekinjamo pogodbo tako z Nikom Kovačem kot z vsemi člani strokovnega kadra,« je po današnjem zasedanju izvršnega odbora Hrvaške nogometne zveze (HNS) sporočil njen predsednik Davor Šuker.

Nekdanji igralec Herthe, Bayer Leverkusna in münchenskega Bayerna se je na tnalu domačih navijačev in medijev znašel v zadnjih dneh, ko je z reprezentanco najprej v Bakuju remiziral z Azerbajdžanom (0:0), tri dni kasneje pa v Oslu z 2:0 klonil še proti izbrani vrsti Norveške. S tem so naši južni sosedi, ki so še v začetku leta v svoji skupini zasedali vodilni položaj, zdrsnili na tretje mesto, ki prinaša zgolj igranje v dodatnih kvalifikacijah.

Sodu je dno izbil verbalni spor po tekmi v Oslu, ko je krivdo za neuspeh Kovač prevalil na svoje igralce, kar pa je zmotilo zlasti vezista madridskega Reala Luko Modrića. »Vsak ima pravico do mnenja. Bili smo slabi, naša igra je razpadla, vendar smo se vseeno trudili po najboljših močeh. Žal se je tekma odvila v napačno smer,« je hrvaškim medijem po tekmi proti Skandinavcem dejal Modrić.

Med kandidati tudi Matjaž Kek?

Pri HNS nameravajo novega selektorja imenovati 21. septembra, kandidatov za klop pa ne manjka. V hrvaških medijih se najpogosteje omenjajo Ante Čačić, Nenad Gračan, Miroslav Blažević, Zlatko Kranjčar in Robert Prosinećki, ne izključuje pa se niti imenovanje tujega strokovnjaka, kjer najvišje kotira nekdanji slovenski selektor in trenutni trener Rijeke Matjaž Kek.

»Kdorkoli bo selektor, bo v pogodbi imel zapisano, da je uvrstitev na velika tekmovanja obvezna. Sam bi raje videl, da to dosežemo s hrvaško inteligenco in hrvaško pametjo,« je na vprašanje, kdo utegne postati novi selektor, na novinarski konferenci odgovoril Šuker in še pristavil, da je Kovač odločitev o odpovedi sprejel dostojanstveno, ob tem pa še enkrat poudaril, da takšnega padca hrvaške reprezentance niso predvideli niti največji pesimisti.