Čeprav so v skupini Petrol v prvem polletju letos prodali več naftnih derivatov, so zaradi nižjih cen doživeli padec prihodkov od prodaje. Slabši bi bil tudi končni rezultat, če ga ne bi »rešila« cvetoča energetska dejavnost.

Medtem ko so pri naftnotrgovski dejavnosti zabeležili devetodstotno znižanje prometa na manj kot 1,5 milijarde evrov, je namreč prodaja plina ter toplotne in električne energije poskočila za kar 35 odstotkov na več kot 322 milijonov evrov. Prodali so 6,4 teravatnih ur (TWh) električne energije oziroma 74 odstotkov več kot v enakem obdobju lani ter 73.100 megavatnih ur (MWh) toplote, kar je 86 odstotkov več. Podobno je bilo tudi pri dobičku prvih šestih mesecev letos. Pri osrednji dejavnosti skupine Petrol je bil nižji za slab milijon evrov, pri energetski pa ga je okrepila za 50 odstotkov na dobrih 6,7 milijona evrov.

Prihodki dol, dobiček gor

Prihodki našega največjega naftnega trgovca so tako ob polletju dosegli okoli 1,82 milijarde evrov, kar je 3,5 odstotka manj kot v istem lanskem obdobju. Količinska prodaja se je sicer povečala za dva odstotka, pri čemer je skupina Petrol rasla zlasti na trgih jugovzhodne Evrope, pa tudi Evropske unije (EU). Prihodki od prodaje trgovskega blaga so se pri tem povečali za tri odstotke. Drugače je bilo na slovenskem trgu, kjer so pri naftnotrgovski dejavnosti padale tako cene kot količinska prodaja. »Na poslovanje naftnih trgovcev v Sloveniji so negativno vplivale prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile zaradi visokih trošarin in drugih dajatev večinoma višje kot v sosednjih državah,« so opozorili v Petrolu.

Kljub vsemu je uspelo skupini Petrol okrepiti marže in zvišati tako dobiček iz poslovanja (EBIT) s 37 na blizu 41 milijonov evrov, kot tudi čisti dobiček. Tega je zvišala s 24 na 25,3 milijona evrov, torej za šest odstotkov. Tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA), glavni kazalnik poslovanja, je bil višji. Skupina Petrol ga je povečala za osem odstotkov, na več kot 62 milijonov evrov.

V Petrolu, ki je konec junija na ravni skupine posloval po 482 bencinskih servisih, od tega jih je bilo v Sloveniji 316, na Hrvaškem 102, v BiH 39, v Srbiji osem, v Črni gori devet in na Kosovu osem, ocenjujejo, da glede na zahtevne gospodarske razmere dosegajo dobre prodajne rezultate.

Po načrtih bo dobiček le še rasel

V letošnjem letu sicer pričakujejo šest odstotkov nižje prihodke od prodaje v primerjavi z lani, torej okoli 3,8 milijarde evrov. Čisti dobiček skupine Petrol naj bi se povečal za šest odstotkov na dobrih 64 milijonov evrov. Slednji naj bi se v naslednjih letih le še povečeval, kot tudi EBITDA.