Do 6. septembra imajo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) čas, da pripravijo načrt finančnega prestrukturiranja družbe Sava in preostalim upnikom razkrijejo, kakšne načrte imajo s finančnim holdingom in njegovo turistično družbo Sava Turizem.

Več neuradnih, vendar med seboj nepovezanih virov trdi, da je gotovo le eno: DUTB ne namerava dolgoročno upravljati s turističnimi zmogljivostmi Save in ima zanje pripravljene drugačne načrte. Čeprav se uradno zavzema, da bi skupaj z drugimi upniki izvedli prisilno poravnavo in prevzeli nadzor nad upravljanjem Save, je vse več znakov, da jo dejansko hočejo bodisi poslati v stečaj bodisi prodati njene terjatve. Če bi ji kljub sodnim sporom s Savo uspelo zaseči večinski delež v družbi Savi Turizem, pa bi lahko začeli s prodajo posameznih naložb v njenem portfelju.

Stečaj in poplačilo večine terjatev

V DUTB naj bi se vse bolj navduševali nad scenarijem, po katerem bi Sava končala v stečaju. O tem jih prepričujejo interna vrednotenja, ki naj bi po neuradnih informacijah kazala, da bo DUTB iz stečajne mase Save dobila poplačanih 70 od skupno 110 milijonov evrov terjatev. Večina bi prišla od unovčenja Save Turizma, s tem pa bi državi »povrnila« dobrih 60 odstotkov sredstev, ki so jih podržavljene banke posodile Savi. Pri tem naj bi bila prepričana celo, da ima za 42 milijonov evrov zavarovanih terjatev, čeprav Sava po sodišču zatrjuje, da to ne drži in da je DUTB s propadlim zasegom delnic Save Turizma v maju letos ostala brez zavarovanj.

Temu, da Sava, eden zadnjih večjih finančnih holdingov, konča v stečaju, bi morali nasprotovati predstavniki države oziroma paradržavnih družb, ki obvladujejo okoli tretjino vseh delnic Save. Še zlasti po tistem, ko je državni zbor sprejel, da je turizem ena od strateških panog države, zaradi česar si bo ta prizadevala v Savi zadržati najmanj 25-odstotni lastniški delež.

Vzporedni postopki prodaje terjatev in premoženja

Tudi zato in zaradi dejstva, da bodo v vojni med Savo in DUTB še dolgo časa potekali negotovi sodni postopki, naj bi imeli v DUTB pripravljen rezervni scenarij. Tako naj bi vzporedno potekali postopki prodaje 110-milijonskih terjatev do Save oziroma naj bi DUTB kljub drugačnim napovedim zanje že iskala kupca. Da je temu res tako, bi lahko dokazovale informacije, da so v Bank of America Merrill Lynch (BAML), ki so v dobrih odnosih z DUTB in naj bi se tudi že zanimali za odkup Savinih terjatev, z več drugimi bankami upnicami sklenili načelne dogovore o odkupu terjatev. Po naših informacijah gre za Raiffeisen, BKS, SKB in Sparkasse. To pomeni, da bi lahko BAML postal največji upnik Save in prevzem njenega upravljanja in lastništva izpeljal lažje in predvsem brez omejitev, ki jih ima DUTB.

Tam namreč že ves čas, odkar so začeli operacijo prevzema hotelov Save, Istrabenza in Hotelov Bernardin, s tem pa kar okoli 30 odstotkov vseh slovenskih turističnih zmogljivosti, zagotavljajo, da bodo njihovi dolgoročni lastniki. Njihov glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson je pred kratkim javno napovedal, da imajo veliko večje možnosti za vlaganja v hotelske objekte od obstoječih prezadolženih lastnikov, pri čemer naj bi v naslednjih petih letih izvedli finančno prestrukturiranje dolžnikov oziroma prevzetih podjetij.

Interni dokumenti DUTB: likvidacija Save do leta 2017

Toda dejstva kažejo drugače. Celo iz internih dokumentov DUTB, ki smo jih pridobili, izhaja, da nameravajo za celotno premoženje Save, torej tudi njene hotele, novega lastnika najti najkasneje do konca leta 2017, Savo pa likvidirati. Vprašanje je tudi, ali bi DUTB sploh smel vlagati v zasežene hotele, saj bi lahko njegove aktivnosti označili za nedovoljeno državno pomoč. Opozoriti velja tudi na določbe zakona o DUTB, ki temu nalaga, da mora naložbe v družbah, kjer z unovčenjem terjatev pridobi čez 33 odstotkov lastništva, v najmanj dveh letih prodati. V nasprotnem primeru bi ostal brez upravljavskih pravic.

Tudi zato ne presenečajo neuradne informacije, da naj bi DUTB pri izbranih vlagateljih preverjala interes za odkup vseh ali posameznih turističnih zmogljivosti Save, če bi slučajno zmagala na sodišču in uspela z zasegom delnic Save Turizma. V zadnjih tednih so se pojavile neuradne informacije, da poskušajo v DUTB za nakup posameznih Savinih hotelov navdušiti še hrvaško Adris Grupa v lasti Anteja Vlahovića.

Vlahović poln denarja in voljan novih naložb

»Gre za govorice, ki jih ne komentiramo,« so se odzvali v Adris Grupi, kjer si dalj časa prizadevajo imperij razširiti v Slovenijo. Po tem ko so premagali Zavarovalnico Triglav v boju za prevzem Croatie Osiguranje, vodilne hrvaške zavarovalnice, so začeli resno pogledovati tudi po Savi Re. So eden večjih nebančnih financerjev Agrokorja, ki je prevzel Mercator. Adris Grupa je sicer eden od večjih lastnikov hotelov na Hrvaškem, predvsem v Istri. V razširitev in gradnjo novih hotelskih zmogljivosti bo v naslednjih dveh letih vložil še 1,4 milijarde kun (185 milijonov evrov). V Adris Grupi so potrdili načrte o vlaganjih na turističnem področju, vendar da bo denar v glavnem namenjen razvoju na območju Rovinja in Vrsarja.

Vlahović vsekakor ima potrebna sredstva za morebitni nakup Savinih hotelov, ki naj bi bili po naših informacijah vredni najmanj 80 milijonov evrov. Adris Grupa je ravno prodala rovinjsko tobačno družbo TDR. V več kot 500 milijonov evrov vrednem poslu, ki so ga potrdili njeni delničarji, bo TDR prišel v roke tobačnega velikana British American Tobacco. Adris Grupa pa bo odslej vedno več virov usmerjala v turistično dejavnost.

Kljub neuradnim informacijam, da hrvaški snubci preverjajo hotele v Savini lasti in naj bi že praktično vedeli, katere bi obdržali in katere prodali, DUTB tudi v tokratnem odzivu zanika kakršne koli pogovore z vnaprej izbranimi kupci. Na vprašanje, ali so se pogovarjali s predstavniki hrvaške skupine o nakupu nekaterih Savinih turističnih zmogljivosti, so nam sporočili, da teh ni bilo.

Preprečiti želijo tudi prodajo Gorenjske banke

V DUTB, kjer skušajo po sodišču zamenjati neposlušno upravo Save pod vodstvom Mateja Narata, so boj z njo začeli biti še na eni fronti. Tako želijo preprečiti prodajo Gorenjske banke, za katero so v Savi nedavno začeli iskati drugega lastnika. Ta naj bi v lastniško strukturo Gorenjske banke vstopil v okviru 15-milijonske dokapitalizacije, ki jo do konca letošnjega leta zahteva Banka Slovenije. Prodajo banke je Sava predvidela v svojem programu finančnega prestrukturiranja, po katerem bi se osredotočila zgolj na turizem. Toda v DUTB so imeli druge načrte. Na sodišče bodo posredovali nov načrt finančnega prestrukturiranja. Obenem so zahtevali zaustavitev iskanja kupcev za Gorenjsko banko, češ da Sava ne sme opravljati nič drugega kot redne posle. A v Banki Slovenije so pojasnili, da ravnanje Save »ni v neskladju z usmeritvami Banke Slovenije o stabilni strukturi lastništva bank«. To pomeni, da očitno podpirajo iskanje novega, finančno močnejšega lastnika Gorenjske banke.