V ekipi še vlada upanje, da je mogoče napredovati v drugi krog kvalifikacij?

Mislim, da ja. Predvsem po prijateljski tekmi s Köbenhavnom, ko smo spet videli, kaj prinaša srednjeevropski razred. Iz zadnjih dveh tekem smo se marsikaj naučili. Fantje vse bolj verjamejo, da se lahko Slasku postavimo po robu, čeprav smo v rezultatskem zaostanku in bomo gostovali pri močnem klubu. Naredili smo analizo. Vemo, kje smo delali napake na prvi tekmi in kje so njihove šibke točke. Fantje so zelo motivirani in verjamejo, da lahko rezultat obrnejo.

Bi lahko rekli, da bo dobro že, če boste lahko ugotovili, da se je celjska ekipa sposobna kosati s precej bogatejšimi klubi, kot je Slask?

Imamo zelo mlado ekipo. Letošnja je še mlajša, kot je bila lanska. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bodo ti fantje takoj uspešni v srednjeevropskem razredu. Če za primer vzamemo Benjamina Vrbiča, ugotovimo, da je bil v Sloveniji dve stopnici višje od drugih, s prestopom v Köbenhavn pa je prišel med sebi enake. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bomo mi, ki nabiramo mlade igralce in jih potem ustvarjamo, na isti ravni. Toda skušamo preskakovati stopnice, da je afirmacija igralcev čim hitrejša. Poleg tega je vse, kar se dogaja okoli tekme v kvalifikacijah za evropsko ligo, precej v višjem rangu kot v slovenski ligi. Naš klub raste stopnico za stopnico. Verjamem, da gremo po pravi poti. Je pa res, da ne ge le navzgor, ampak pod noge pade kakšno poleno, ki ga je treba preskočiti.

Boste na povratni tekmi igrali napadalen nogomet, kot ste ga v minuli sezoni, ali je tekmec za kaj takšnega premočan?

Strinjam se, da so nekaj naše želje, nekaj drugega realnost. Predstaviti se bomo skušali v čim lepši luči. Koliko nam bo to dovolil tekmec, je drugo vprašanje. Ne odstopamo od svojega sloga. Je pa res, da sami pri sebi vemo, da glede na to, da smo v četrtem tednu priprav, še ne igramo tako dobro, kot bi si želeli.

Pravite, da ste analizirali tekmeca. Kaj ste ugotovili?

Protinapade moramo zaključevati. Ne smemo si privoščiti, da bi izgubljali žoge v zaključku napada, kajti oni se hitro transformirajo in znajo izvesti napad. Ne smemo dobiti protinapada. Pomembne so tudi prekinitve, pri katerih smo bili na prvi tekmi v podrejenem položaju.

Verbiča ni več v klubu. Imate adute, ki bi lahko prispevali gol ali odločilno podajo za gol?

Mislim, da jih imamo. Je pa res, da je dal Verbič v minuli sezoni ekipi dodano vrednost. Škoda bi bilo jokati za njim. Imamo mlade fante, ki so morda na podobni poti. Upam, da bodo vztrajali s takim zanosom, kot so začeli. Zdaj zadeva še ni takšna, kot bi si sam želel, a se trudimo, da bi čim prej bilo tako.

Imate s kakšnim članom ekipe podobne načrte, kot ste jih imeli z Verbičem?

Načrt je narejen. V klub so prišli mladi igralci, kot so Matej Mršić, Mihovil Klapan in Karlo Težak, ki so stari okrog dvajset let. Korakov se ne da preskakovati, a v njih vidimo perspektivo. Težko je reči, da se bo ponovil Benjamin Verbič, ker je težko pričakovati, da bi se takšna zgodba dogajala vsako leto. Se pa lahko na srednji in dolgi rok zadeva pelje v tej smeri. Verjamem v okrepitve. Fantje lahko gredo po Verbičevi poti. Verjetno ne za tako ceno in odmevnost, a se lahko povzpnejo do srednjeevropskega razreda.

Ste se pred dvobojem o Slasku pogovarjali s kakšnim Slovencem, ki igra ali je igral na Poljskem?

Govoril sem z Bobanom Jovićem in Rokom Elsnerjem. Posredovala sta mi kar nekaj informacij, ki so bile že na prvi tekmi v pomoč. Zanimale so me taktične zadeve. Govorila sta tudi na splošno o poljskem nogometu. O tem, kako oni razumejo nogomet. Ritem je na ligaških tekmah visok, gre za podoben slog kot v avstrijski ali nemški ligi.

Sta vam kaj povedala tudi o navijačih, ki so glasni, a nekateri ne ravno prijetni?

Že na videih, ki smo si jih ogledali, je bilo mogoče videti navijaško kuliso na stadionu. Njihovi mediji veliko pišejo o huliganih. Po tem so znani. Vem, da nas čaka fantastična kulisa, kakršne naši igralci v Sloveniji niso vajeni, kar bo nova izkušnja in izziv.