Stečajni upravitelj Seawaya Yachts Janez Felc je konec maja upnike pozval, naj mu nakažejo 17.740 evrov, če želijo, da bodo patenti družbe še naprej varovani. Stečajna masa namreč ni zadostovala za plačilo teh stroškov. Toda kmalu po pozivu upnikom se je izkazalo, da je v ozadju domnevna prevara.

O tem je Felca obvestil Gregor Maček, direktor družbe Item, ene vodilnih slovenskih zastopniških pisarn za patente in znamke na našem trgu. »Kot patentni zastopnik Seawaya Yachts vas obveščamo, da so vsi računi, ki so priloženi vašemu dopisu, prevara in jih ni potrebno plačati. Dopisi imajo »uradno« podobo in jih tako lahkoverne stranke plačujejo kot nekakšne pristojbine,« je dejal Maček. Dodal je, da je opozorilo o prevarah dostopno na spletni strani Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIFO). Na svetovnem spletu je sicer mogoče najti številna opozorila o podobnih poskusih, med drugim tudi Evropskega patentnega urada. Sledenji je na svojih spletnih straneh navedel, da so jih številni opozorili, da so jih različni podjetniki in fizične osebe povabili k plačilu za objavo in registracijo njihovih prevar. Za komentar o podobnih ugotovljenih nepravilnostih na slovenskem trgu smo želeli tudi sami zaprositi Mačka, vendar ga nismo uspeli priklicati.

Računi dejansko le zvita ponudba

Potem ko so Felca iz Itema obvestili, da mu računov ni potrebno plačati, stečajni upravitelj pa je upnike Seawaya Yachts obvestil, da so bili vsi računi, s katerimi jih je seznanil, fiktivni, ti še vedno prihajajo na naslov družbe. Kot je pojasnil upravitelj, je sprva razmišljal, da bi zadevo predal policiji. Po temeljiti analizi pa je ugotovil, da prejeti računi dejansko sploh niso bili računi, temveč nekakšne ponudbe, ki so imele na prvi pogled podobo računov. »Če bi zneske plačali, pa bi se zavezali k sklenitvi posla,« je dejal Felc. Opozarja, da gre očitno za skrbno načrtovano akcijo.

Po navedbah Evropskega patentnega urada podjetja ali posamezniki, ki izdajajo sporne račune, uporabljajo imena, okrajšave in logotipe, da bi bilo videti, da je račun izdala uradna ustanova. V nekaterih primerih so podobni logotipom Svetovne organizacije za intelektualno lastnino in Evropskega patentnega urada. Slednji podjetjem svetuje, da pozorno preberejo vsebino vsakega poziva k plačilu, seznam transakcijskih računov, ki je naveden na njihovi spletni strani in celoten seznam taks in stroškov, ki jih je potrebno plačati.