Nova KBM je po več mesecih odlašanj začela izterjavo Marjana Kolarja, ki prek svojih madžarskih podjetij obvladuje ostanke bioplinskega imperija Keter Group. Zaradi izterjave nekaj več kot 0,8 milijona evrov je Nova KBM Kolarju zarubila bioplinarne v Radmožancih in Vučji vasi ter nekaj deset hektarjev gozdov, njiv in travnikov v okolici Ljutomera.

NKBM zamudila z rubežem

A z rubežem mariborska banka vsaj leto dni zamuja. Bioplinarno v Radmožancih je namreč Kolar že pred časom oddal v najem družbi Plinprom, ki je v lasti njegovega bratranca Sandija Kolarja. Bioplinarna v Vučji vasi po lanskih poplavah bolj ali manj sameva, balon na eni od kupol pa se je sesedel vase. Večjega izkupička v NKBM ne morejo pričakovati niti s prodajo Kolarjevih zemljišč. Na le manjšem delu ima namreč zastavno pravico vpisano na prvem mestu, medtem ko so jo na številnih zemljiščih prehiteli nekateri preostali upniki.

Pirovo zmago je Novi KBM uspelo doseči tudi z vpisom prepovedi razpolaganja na Kolarjevih deležih v družbi MK Plin in Naložbah Skupini. Večinski delež družbe Naložbe Skupina, prek katere obvladuje okoli 15 podjetij v Sloveniji, je namreč Kolar že v začetku lanskega leta prenesel na svojo madžarsko družbo Agro-Kolar. Poleg tega je NKBM na nekaj manj kot 30-odstotnem deležu Naložb Skupine vpisana šele za Raiffeisen banko, ki od Kolarja neuspešno terja nekaj več kot 200.000 evrov.

Še bolj skromen je izkupiček NKBM pri vpisu zastavne pravice na Kolarjevem deležu družbe MK Plin, bolj znane po nekdanjem imenu Keter Organica. V tej družbi, ki je bila v preteklosti zadolžena za gradnjo bioplinarn, je namreč zastavno pravico uspela vpisati na vsega 0,03-odstotnem lastniškem deležu.

Donosen posel za Matoza

Do začetka lanskega leta so skupino Keter Group obvladovali Kolar, Tom Begovič in Denis Bolčina, ki pa so se nato razšli in si njeno premoženje razdelili. Kolar je prevzel bioplinske posle, Begovič in Bolčina pa posle na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Potem ko so upniki nad ostanke podjetij iz Skupine Keter začeli drug za drugim vlagati izvršbe, Begovič pa je končal v postopku osebnega stečaja, je Kolar prek madžarske družbe Mura-Ecotech znova prevzel vse lastniške vzvode v skupini, ki se otepa rubežnikov.

Zakaj so v Novi KBM z rubežem Kolarja odlašali vse do zadnjega, ni znano. Stična točka med Keter Group in Novo KBM pa je bil vrsto let odvetnik Franci Matoz. Ta je namreč na eni strani zastopal Novo KBM, na drugi strani pa mu je prav eden največjih dolžnikov mariborske banke omogočil zelo donosen posel. Kot smo pred časom razkrili, sta Naložbe Skupina in Bolčina leta 2013 Matozovi soprogi za vsega 7500 evrov prodala družbo Biologica, ki je danes v lasti Matozove nepremičninske družbe Neprus. Za primerjavo omenimo, da je Biologica leta 2013 z enim zaposlenim ustvarila več kot 400.000 evrov prihodkov in 185.000 evrov čistega dobička, torej skoraj 25-krat več kot je Matoz odštel za družbo.