V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) očitno ne nameravajo izgubljati časa in še dodatno pospešujejo prodajo terjatev. Na prodajno polico so tokrat uvrstili še za 62 milijonov evrov terjatev do Hotelov Bernardin, Mariborske livarne Maribor (MLM), Litostroja Jekla in Semenarne Ljubljana.

Podobno kot v začetku meseca so v DUTB tudi tokrat vodstva podjetij in preostale banke upnice ujeli popolnoma nepripravljene. O načrtih namreč niso obvestili nikogar, preostalih lastnikov in upnikov pa k skupni prodaji niti niso povabili. Spomnimo, da je glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson še sredi minulega tedna miril poslance, da z razpisom za prodajo 670 milijonov evrov terjatev do 27 različnih podjetij in poslovnih skupin zgolj preverjajo interes med potencialnimi kupci. A ob tem je parlamentarnemu odboru za finance in monetarno politiko ter komisiji za nadzor javnih financ pozabil povedati, da so njegovi podrejeni že pripravili nov sveženj terjatev, namenjenih prodaji. Predstavitvene prospekte za prodajo terjatev do MLM, Hotelov Bernardin in Litostroja Jekla so imeli v DUTB pripravljene že minuli torek, nov poziv pa so objavili šele po zaslišanju Manssona ter mu tako prihranili dodatna vprašanja. V DUTB se izgovarjajo, da seznam sproti dopolnjujejo, zadnje informacije pa da so v prospekte vključili šele v petek.

Najprej kratek rok, sedaj pa kar brez

Nov sklop terjatev, namenjenih prodaji, sicer odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov. Spomnimo, da so bili na ministrstvu za finance kritični predvsem do zelo kratkega, 14-dnevnega roka, v katerem so v DUTB pričakovali najmanj nezavezujoče ponudbe z natančno določeno višino kupnine, opisom financiranja in datumom plačila. Na poziv ministrstva, naj rok podaljšajo na vsaj 30 dni, so se v DUTB sprva požvižgali, v novem paketu terjatev pa roka za oddajo ponudb sploh niso določili. Vendar pa so si obenem pridržali pravico, da lahko kadarkoli tudi naknadno določijo rok in spremenijo postopek prodaje.

Z izborom podjetij, katerih terjatve sedaj prodajajo, pa si v DUTB hodijo navzkriž sami s seboj. Poleg tega se zastavlja vprašanje, ali s prodajo resnično zasledujejo cilj največjega možnega poplačila. Še konec lanskega leta so namreč dejali, da v MLM trenutno poteka intenzivno prestrukturiranje, uprava družbe pa da ima njihovo polno podporo. »Pričakujemo, da bo vodstvu velik del učinkov prestrukturiranja uspelo izvesti že v prihodnjem letu (letos op. p.), hkrati pa se nadejamo tudi pozitivne odločitve evropske komisije o dodelitvi državne pomoči,« so tedaj poudarili in dodali, da bi lahko bilo prav to »odlična platforma za pričetek uspešnega prodajnega postopka«. Zakaj so si v manj kot štirih mesecih premislili, niso pojasnili. Prav tako ne, zakaj prodajajo le 25-milijonsko terjatev do MLM, ne pa tudi svojega 99-odstotnega lastniškega deleža. Povedali so zgolj, da so naprodaj vse njihove terjatve, ali in kdaj bodo katero od njih prodali, pa se bodo odločili po posameznih primerih.

Podobno so se v DUTB odločili, da prodajo le svoje terjatve do Hotelov Bernardin, ne pa tudi terjatev do propadlega NFD Holdinga, zavarovanih z delnicami portoroškega hotelirja. Hoteli Bernardin so sicer šele pred kratkim zaključili prodajo hotelskega kompleksa Metropol, ki ga je za 29,6 milijona evrov kupila hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli, velik del kupnine pa je dobila prav DUTB. S prodajo Metropola so se v Hotelih Bernardin rešili več kot polovice posojil, njihov neto finančni dolg pa le še za okoli štirikrat presega letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Vsa preostala posojila Hotelom Bernardin bi torej v DUTB dobili v celoti poplačana že v nekaj letih, a so očitno sprožili postopek prodaje terjatve, pri kateri bo kupec zagotovo terjal diskont.

V prodajo sami namesto z drugimi lastniki

Nasprotno pa v DUTB prodajajo tako 9,8 milijona evrov terjatev kot tudi svoj 51,5-odstotni delež družbe Litostroj Jeklo. Do tega deleža so prišli šele pred nekaj meseci, ko so v kapital Litostroja Jekla pretvorili skupno za okoli šest milijonov evrov terjatev. Zakaj k skupni prodaji niso povabili tudi Abanke Vipe in Probanke, ki imata po dostopnih podatkih v lasti nekaj več kot 40-odstotni lastniški delež Litostroja Jekla ter za okoli deset milijonov evrov terjatev do te družbe, v DUTB niso želeli odgovoriti. Podobno niso želeli komentirati niti informacij, da je Deželna banka Slovenije (DBS) že pred časom želela odkupiti njihovo terjatev do Semenarne oziroma jo zamenjati za svojo terjatev do Merkurja, kjer je DUTB največja upnica.