Kot je v intervjuju za spletno stan Mednarodne nogometne zveze (Fifa) dejal legendarni kapetan in vratar Juventusa, favorit za zlato žogo ostaja lanski dobitnik nagrade Cristiano Ronaldo. »Da vratar osvoji nagrado, se mora zgoditi nekaj zares izjemnega. Pogosto nagrada ne gre v roke najboljšega nogometaša, temveč jo dobi tisti, ki je zmagal na več tekmah, oziroma je bil njegov prispevek pri zmagah ključnega pomena. Vratar bo zlato žogo morda osvojil, če moštvu pomaga do naslova svetovnega prvaka, a le v primeru, če na štirih tekmah zapored ubrani vse enajstmetrovke,« je obrazložil italijanski reprezentant.

Do sedaj je nagrado za najboljšega nogometaša na svetu uspelo osvojiti vsega enemu vratarju, in sicer legendarnemu Sovjetu Levu Jašinu leta 1963. »Jašin je bil zagotovo edinstven, eden najboljših, vendar mislim, da mu je pomagalo tudi dejstvo, da je prihajal iz države, o kateri ljudje takrat niso vedeli veliko. Vseeno moraš biti za zlato žogo v primerjavi z ostalo konkurenco nekaj posebnega,« je zatrdil 36-letnik, ki ne dvomi, kdo bo na gala prireditvi 12. januarja v Zürichu okronan za najboljšega nogometaša.

Ronaldo si zasluži nagrado, a Messi je boljši

»Najverjetneje bo zmagal Cristiano Ronaldo. Pravzaprav pa si igralec, ki je bil v določenem trenutku najboljši, nagrado zasluži, tudi če ne bi osvoji lige prvakov. Poleg tega, da ima Cristiano za sabo izvrstno kariero in vseskozi vzdržuje visoko raven predstav na igrišču, mu je v zadnjih dveh letih uspelo nekaj posebnega, zaradi česar si zasluži priznanje.«

Buffon se v intervjuju ni izognil niti primerjavi med trenutno prvima nogometnima zvezdnikoma Ronaldom in Messijem. Za vratarja je nesporni kralj nogometnih zelenic zgolj eden. »Še vedno mislim, da je v celoti gledano Messi boljši od Ronalda. Ko je 100-odstoten ga je neverjeten užitek gledati. A med dvojico ni velike razlike. Oba igrata na tako visoki ravni, da ko eden pade v formi, ga drugi preseže. Cristiana je bilo letos prečudovito opazovati. Je neverjetno odločen in profesionalen. Ljudje, ki zahvaljujoč trdemu delu in odrekanju tako očitno izstopajo, si zaslužijo biti nagrajeni,« je v intervjuju za Fifa.com med drugim še dejal Buffon.