Z njim so povezani milijoni. Ne samo ljudi, ki jih je navdušil, temveč tudi evrov. Ko je julija 2001 prestopil k Juventusu, so zanj odšteli za vratarja rekordnih 52,88 milijona evrov. Danes, pri 36 letih, se njegova kariera približuje h koncu, tudi zato je vreden precej manj (ocenjujejo ga na 3 milijone evrov). Kljub križem na hrbtu pa še vedno sodi med najboljše na svetu. Gianluigi Buffon.

Torinčani si začetno enajsterico brez njega le stežka predstavljajo. Je pač ikona kluba (zanj je odigral 500 tekem), ki si je dodatne bonus točke med navijači pridobil, ko kljub izpadu v drugo italijansko ligo zaradi ilegalnih stav klubu ni obrnil hrbta, temveč mu je pomagal do ponovne uvrstitve med elito. Tisti majski dnevi leta 2006 so bili zanj, ki je prav tako sodil med obtožene, gotovo najtežji v življenju, zato se mu je kasneje odvalil kamen od srca, ko so ga razglasili za nedolžnega.

Njegovo ime je povezano s številnimi presežki. Kar osemkrat je bil najboljši vratar italijanske lige, bil tri leta tudi uradno član najboljše evropske enajsterice, za nameček pa je petkrat (med letoma 1998 in 2014) sodeloval na svetovnem prvenstvu, pri čemer ga najlepši spomini vežejo na prvenstvo v Nemčiji pred osmimi leti, ko je Italija postala svetovni prvak. Tudi zavoljo Buffona, ki je na sedmih tekmah prejel le dva gola in bil kar 453 minut nepremagan, skupno pa je zbral neverjetnih 40 obramb. »Je eden najboljših vratarjev v zgodovini nogometa,« mu je laskal trener Jupp Heynkess. Napadalec Zlatan Ibrahimović pa je dodal: »Je najboljši vratar, proti kateremu sem igral. Ko sem še bil član Juventusa, je bilo na treningu težko preigrati že branilca Cannavara in Thurama. Če pa sem že nekako prišel mimo njiju, me je čakala še višja ovira, ki jo je bilo skorajda nemogoče preskočiti.«

Zanimivo, da je nogomet pri Parmi začel trenirati relativno pozno, ko je imel vsega 13 let, igral pa je na sredini igrišča. Ko sta se v moštvu poškodovala oba vratarja, so v njem zaradi višine 1,91 metra videli prav vratarski potencial, že uvodnih nekaj tekem pa je pokazalo, da se v vratih počuti kot riba v vodi. Pri 17 letih je tako že odigral prvo tekmo elitne italijanske lige. Kmalu se je pokazalo, da je Parma zanj premajhna in prerevna, ob Juventusu pa so si ga želeli še pri Romi in Barceloni.

Njegova lepša polovica je bila devet let češka manekenka Alena Šeredova, s katero ima tudi dva otroka, a sta se maja letos razšla, trenutno pa ga povezujejo z italijansko novinarko Ilario D'Amico. V Carrari rojeni katoličan je sicer velik ljubitelj pokra, zato ne čudi, da nastopa v oglasih za PokerStars, za nameček pa je lastnik nogometnega kluba iz rojstnega mesta. Znan je tudi kot donator sredstev za revne, lani pa je med volitvami javno podprl takratnega predsednika vlade Maria Montija.

Današnje tekme lige prvakov, skupina A, ob 20.45: Juventus – Olympiakos, Malmö – Atletico Madrid, skupina B, ob 20.45: Basel – Ludogorec, Real Madrid – Liverpool, skupina C, ob 18. uri: Zenit – Bayer Leverkusen, ob 20.45: Benfica – Monaco, skupina D, ob 20.45: Borussia Dortmund – Galatasaray, Arsenal – Anderlecht.