Bergamsko tožilstvo preiskuje dve povezani kaznivi dejanji. Ryanair je zaposlene, ki sicer delajo za družbo v Italiji in v Italiji tudi živijo, zaposlil na Irskem in tam zanje tudi odvajal vse dajatve, hkrati pa so zaposleni zdravstvene in socialne pravice uveljavljali na račun blagajn v Italiji namesto na račun Irske. Kolikšno oškodovanje je Ryanair s tem povzročil italijanskim socialnim in zdravstvenim blagajnam, še ni znano. Bi pa po poročanju italijanskih medijev tudi ti stroški utegnili postati del kazenske obtožnice, ki bi jo tožilci lahko vložili proti izvršnemu direktorju družbe Michaelu O'Learyju.

Tožilstvo je začelo kazensko preiskavo, potem ko Ryanair ni upošteval poziva bergamskega Nacionalnega inštituta za socialno varnost, da mora poravnati 12 milijonov evrov prispevkov za socialna zavarovanja 220 ljudi, ki so za Ryanair delali med junijem 2006 in februarjem 2010. Preiskava naj bi segala še dlje v preteklost, vendar naj bi druga domnevna kazniva dejanja že zastarala.

Ker so dajatve za zaposlene na Irskem precej nižje kot v Italiji - na Irskem so plače v povprečju obdavčene 12-odstotno, v Italiji pa 37-odstotno -, si je Ryanair po ugotovitvah tožilstva zagotovil neupravičene davčne koristi v primerjavi z drugimi letalskimi družbami na italijanskih tleh. Preostali letalski prevozniki namreč davke in prispevke za zaposlene, ki so vezani na Italijo, plačujejo v Italiji, kot določa italijanska zakonodaja. Delavci morajo namreč davke plačevati tam, kjer ustvarjajo dohodek in v primeru Ryanaira je to Italija, saj so omenjeni zaposleni delovno vezani na letališče Orio in tudi njihov kraj bivanja od letališča ne sme biti oddaljen več kot uro.

V Ryanairu vztrajajo, da davkov in prispevkov v Italiji niso dolžni plačevati, ker so vsa njihova letala registrirana na Irskem in torej njihovi zaposleni delo dejansko opravljajo na irskem ozemlju, poleg tega pa v Italiji nimajo registriranega nobenega sedeža poslovanja. Italijanski delovni inšpektorji na to odgovarjajo, da Ryanairovi zaposleni na letališču Orio uporabljajo tamkajšnje prostore za organizacijo dela in sestanke ter da imajo tam na voljo vso potrebno računalniško opremo. Orio je očitno delovno območje za zaposlene v Italiji, zato bi moral Ryanair davke in prispevke plačevati v Italiji, pravijo inšpektorji.

Izvršni direktor Ryanaira O'Leary bo sicer že februarja prihodnje leto "gost" delovnega sodišča v Bergamu. O'Leary se je namreč pritožil na odločbo Nacionalnega inštituta za socialno varnost, da mora poravnati 12 milijonov evrov socialnih prispevkov. Čeprav je vsebina enaka, gre za dva ločena postopka.

Odločitev proti Ryanairu, tako na delovnem sodišču kot na morebitnem kazenskem sojenju, bi zagotovo pomenila prelomnico v poslovanju letalske družbe, saj enako prakso zaposlovanja in plačevanja davkov uveljavlja tudi v Španiji in Franciji, kjer so tudi uvedli podobno preiskavo. Ker so tako v Španiji kot v Franciji davki na dohodke višji kot na Irskem, bi to lahko družbo močno udarilo po žepu.