Zakaj se je Lah odločil za prodajo njegove največje nepremičninske naložbe, ni znano, poznavalci razmer pa ne izključujejo, da ima zaradi mrtvila na nepremičninskem trgu vedno večje likvidnostne težave. Finančno-gospodarska kriza je namreč udarila tudi po številnih Lahovih nepremičninskih projektih, ki so že dlje časa v mirovanju, vrednost njegovega luksemburškega nepremičninskega sklada Ceeref pa se je samo v zadnjih treh letih znižala že skoraj za polovico. "Če bi se pojavil resen kupec, bi se bili o prodaji stolpnice z njim pripravljeni pogovarjati," nam je včeraj povedal Lah, ki pa zatrjuje, da TR3 ne prodajajo "aktivno".

Lah je TR3 od Nove Ljubljanske banke (NLB) oziroma njene hčerinske družbe NLB Propria kupil v začetku leta 2007, ko je za stolpnico z okoli 25.000 kvadratnimi metri površine odštel okoli 32 milijonov evrov oziroma okoli 1300 evrov za kvadratni meter. Pri nakupu so Cereef Naložbe, ki so uradno v lasti njegove luksemburške družbe Ceeref Management Company, najele posojilo pri NLB v višini slabih 29 milijonov evrov. Doslej je Lahu uspelo odplačati že okoli tretjino tega posojila, v začetku letošnjega leta pa so imele Ceeref Naložbe najetih še za slabih 20 milijonov evrov posojil.

Samo za plačilo obresti Ceeref Naložbe na leto odštejejo okoli 1,5 milijona evrov oziroma tretjino zneska, ki ga prejmejo iz najemnin. Lani so tako Ceeref Naložbe poslovale celo s pol milijona evrov izgube, kar nepremičninski poznavalci pripisujejo vedno večjim zahtevam nekaterih njegovih najemnikov. Več najemnikom naj bi moral namreč Lah v zadnjih dveh letih celo znižati najemnine, saj bi se ti drugače preselili v cenejše prostore, še trdijo naši viri.