Devetčlanski Komite za monetarno politiko pod vodstvom guvernerja Mervyna Kinga je zvišal raven tako imenovanega kvalitativnega sproščanja (QE) oz. finančne pomoči gospodarstvu. Zgornja omejitev QE se je tako z 200 milijard funtov (231 milijard evrov) povečala na 275 milijard funtov (317 milijard evrov). Program je bi sicer že podrugo leto neaktiven, nazadnje pa je BoE državne in podjetniške obveznice nakupovala med marcem 2009 in januarjem 2010.

Odločitev banke je sicer marsikoga presenetila, saj v Bloombergovi anketi kar 21 izmed 32 vprašanih ekonomistov ni napovedalo sprememb oz. so menili, da bo banka s svežim tiskanjem denarja počakala do novembra, ostali pa so pričakovali zvišanje v razponu med 50 in 100 milijardami funtov.

V izjavi je Komite poudaril, da se je okrevanje svetovnega gospodarstva močno upočasnilo, še posebej v evroobmočju, ki je glavni izvozni trg Velike Britanije. "Tveganja, povezana z visoko zadolženostjo nekaterih držav in bank evroobmočja se odražajo v močnih pritiskih na finančnih trgih," menijo člani odbora. "Te napetosti v svetovnem gospodarstvu ogrožajo okrevanje Velike Britanije."

Gospodarska rast trenutno pomembnejša od inflacije

Donos na 10-letne britanske obveznice se je po objavi znižal, saj je s predhodne ravni 2,352 odstotka padel na 2,228 odstotka. BoE so v izjavi zapisali, da upočasnjevanje svetovnega gospodarstva in evropski pretresi vse bolj ogrožajo britansko gospodarsko okrevanje, zato so se odločili za omenjeni ukrep, po pričakovanjih pa bodo nov krog nakupov obveznic dokončali v roku štirih mesecev.

BoE je poleg tega ključno obrestno mero ohranila na rekordno nizki stopnji pri 0,5 odstotka, kar je bilo sicer pričakovano. Pri banki so glede tega izrazili prepričanje, da bo srednjeročna inflacija nižja od zastavljenih dveodstotnih ciljev, kljub temu, da je avgustovska inflacija na letni ravni znašala 4,5 odstotka in cilje presegla za več kot dvakrat.

Kljub temu je na spisku trenutnih prioritet BoE oživljanje gospodarstva nad bojem proti inflaciji, saj je britansko gospodarstvo v drugem letošnjem četrtletju raslo pa le 0,1-odstotni stopnji, so v sredo pokazali popravljeni podatki državnega statističnega urada. V prvi oceni so britanski državni statistiki gospodarsko rast v drugem trimesečju ocenili na 0,2 odstotka.

Obrestne mere nespemenjene tudi v evrskem območju

Danes je sicer v Berlinu zasedal svet Evropske centralne banke (ECB), ki je ključne obrestne mere za območje evra prav tako ohranil pri 1,5 odstotka. Ali se bo tudi ECB odločila za nove stimulativne ukrepe, pa še niso sporočili.