Mariborsko okrožno sodišče je prvi narok v zvezi z Polenčičevim ugovorom proti vodenju postopka prisilne poravnave sklicalo za 5. oktober, kar pa se zaposlenim, ki so že nekaj mesecev brez vsakršnih dohodkov zdi še dodatno zavlačevanje. Uprava podjetja naj bi namreč še naprej nasprotovala stečaju, saj meni, da se Konstruktorja še vedno da rešiti, a se to zaposlenim zdi nerealno.

"Za 5. oktobra je razpisan narok na sodišču. Ali se kdo zaveda, koliko dni je še do 5. oktobra ter da gre v tej zgodbi za ljudi in ne številke, ki jih lahko v tem času izračunavajo lastniki kapitala," se sprašujejo v sindikatu, kjer dodajajo, da tudi 5. oktober še ne bo prinesel nobene odločitve, vsak dan čakanja, kaj se bo zgodilo s podjetjem, pa je po njihovem kot umiranje na obroke.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko, julijsko in avgustovsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Že nekaj časa so prepričani, da bi moralo podjetje takoj v stečaj, zato so že pred časom zbrali vso potrebno dokumentacijo za to, da bi preko jamstvenega sklada sami zahtevali začetek stečajnega postopka.

Vodstvo Konstruktorja, ki se je v zadnjih mesecih kar dvakrat zamenjalo, trenutno pa podjetje vodi Samo Majcenovič, v načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljublja poplačilo polovice njihovih terjatev.