Podražitvam naj bi se odrekla Elektro Gorenjska in Gen-I, medtem ko je Petrol oznanil, da cena električne energije pri njih ostaja nespremenjena najmanj do 30. junija 2012. "Petrol je kljub zaostrenim razmeram na trgu z električno energijo in povišanju cen sprejel zavezo, da bo potrošnikom vsaj še eno leto dobavljal električno energijo po zdaj veljavnem ceniku. Petrolova električna energija je že zdaj med najkonkurenčnejšimi, obenem pa ponudba ne vsebuje nobenih dodatnih prikritih stroškov in sankcij ob morebitni menjavi dobavitelja," so še sporočili iz podjetja.

Vprašanje je, kolikšen vpliv pri takšnih odločitvah je dejansko imela ZPS, nedvomno pa ji je veliki met uspel pri Elektro Ljubljana, saj so uspeli izboriti enoletno zamrznitev cen, potem ko so že nekaj časa opozarjali na prikrito taktiko omenjenega podjetja in na neodgovorno dražitev elektrike zaradi gospodarske krize. "V času, ko se kupna moč potrošnikov zaradi krize zmanjšuje, je družbeno neodgovorno dražiti električno energijo," so že pred desetimi dnevi dejali v ZPS.

Sicer pri ZPS nadaljujejo s pozivi na ostala elektrodistribucijska podjetja, naj prihodnjih 12 mesecev ne dražijo elektrike, njihov odziv pa bodo po besedah ZPS še sporočili. Sicer pa z zveze porabnike tudi obveščajo, da bodo napotki in nasveti za zamenjavo ponudnika električne energije zbrani na novi spletni strani www.123zamenjaj.si.