Zadnja anonimka Jamnika obtožuje vrste kaznivih dejanj v poslih z aktuarskima družbama 3sigma Jožeta Leniča in Aksum Matjaža Musila. V ovadbi, ki naj bi bila poslana tako na policijo in tožilstvo kot na protikorupcijsko komisijo, anonimni pisec očita Jamniku, da je pri omenjenih družbah brez javnega razpisa naročil fiktivne storitve, da je moral pogodbo (za obdobje 6 let) podpisati tudi član uprave Kada Bachtiar Djalil, denar pa da je nato romal na različne zasebne račune.

V Kadu so zatrdili, da "glede v ovadbi navedenih dejstev drži zgolj navedba o obstoju pogodbenega odnosa med Kadom ter družbo 3sigma (ne pa tudi Aksum, op.p.). Vse preostale navedbe in očitki pa so izmišljeni oziroma neresnični ter popoln konstrukt".

Kot prvo so pogodbo sklenili na podlagi izvedenega postopka javnega naročila, in sicer za obdobje leta dni. V nasprotju z očitanim je pogodbo sopodpisala članica uprave Anja Strojin Štampar in ne Djalil. "Storitve po pogodbi, sklenjene s podjetjem 3sigma, opravlja Matjaž Musil, ki je imenovani pooblaščeni aktuar Kada. Musil izvaja naloge pooblaščenega aktuarja, ki so predhodno opredeljene in razvidne iz razpisne dokumentacije in jih je Kad kot upravljavec pokojninskih skladov ter izplačevalec dodatnih pokojnin dolžan zagotavljati skladno z določili zakona ter poročati Agenciji za zavarovalni nadzor," so pojasnili. Dodali so, da so julija 2010 zaposlili aktuarko z licenco, ki se usposablja za opravljanje del in nalog pooblaščenega aktuarja, ki se v Kadu zaradi procesa izčlenitve zavarovalnice povečujejo.

Da so navedbe v ovadbi neresnične in zlonamerne, sta zatrdila tudi Lenič in Musil, ki je poudaril, da 3sigma sodeluje z več podjetji, ne le s Kadom.

tomaz.modic@dnevnik.si