Kot so poudarili organizatorji, lutkovnih predstav nočejo omejevati na predstave za odrasle oziroma na predstave za otroke, pomembno se jim zdi le to, da so predstave zanimive in da pred gledalce postavljajo nove izzive.

Festivalski program se lahko v grobem razdeli na "preverjene" predstave, ki afirmirajo lutkarsko umetnost, ter na "nepreverjene" predstave, se pravi tiste, ki iščejo nove možnosti lutkarstva ter nakazujejo smernice za v bodoče. Letos bo bogato zastopana tudi slovenska produkcija, ki se bo na festivalu postavila ob bok sodobni evropski produkciji. V tekmovalnem programu bodo na ogled predstave Grdi raček, Hiša Marije Pomočnice, Kralj prisluškuje in Trnuljčica, v spremljevalnem programu pa Hiša E. A. Poeja, Nos, Prestopi, lutkovni ulični omnibus za otroke in odrasle Simplicissimus Simpl, ob zaključku festivala pa Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor. Izbor domačih lutkovnih predstav je opravil Uroš Smasek. Kot je dejal sam, je med prijavljenimi deli izbral predstave, "ki so me presenetile bodisi s čim bolj domiselno uporabo lutkovnega medija, z izvirnim kombiniranjem lutkovnega in 'živega' teatra ali z 'drznimi' podvigi oziroma eksperimenti z bolj neobičajnimi lutkami ali pa so me preprosto prevzele kot posrečene celote".

S festivalom letos sovpada tudi praznovanje gostitelja, saj Lutkovno gledališče Ljubljana to jesen praznuje šestdesetletnico delovanja. Za to priložnost so v gledališču pripravili tri premiere lutkovnih predstav za odrasle, ki so jih s celotnim ansamblom LGL na oder postavili režiserji treh generacij. Edi Majaron se je kot najizkušenejši spoprijel z Ghelderodom, Silvan Omerzu, režiser srednje generacije, je segel po snov za svojo predstavo v antiko k Ovidu, mladi Matija Solce pa je navdih za svoje delo poiskal pri Luisu Carollu.

Lutke so na neki način pot k naši lastni človeškosti, kot je zapisala Jelena Sitar Cvetko (umetniška voditeljica Lutkovnega gledališča Ljubljana in ena izmed selektoric festivalskega programa), pa festival "ponuja predvsem vprašanja o sobivanju lutk in lutkarjev v današnjem trenutku. Skupaj nam postavljajo vprašanja o nas in o svetu, v katerem živimo. Odgovor prepuščamo občinstvu, ki ga vabimo v naše dvorane na zanimivo potovanje po notranjih svetovih človeške duše".