Da podjetja ne pošiljajo podatkov, opazili že pred leti

Koliko postopkov so v minulih letih izvedli, v Zpizu ne pojasnjujejo, na ministrstvu za delo pa ne odgovarjajo na vprašanje, ali bodo uvedli nadzor in zahtevali pojasnila.

Da delodajalci za svoje zaposlene že v preteklosti niso pošiljali podatkov oziroma da pošiljanje ni bilo ustrezno, so zdaj potrdili tudi na ministrstvu za delo. To so na ministrstvu opazili že pred leti, pravijo in dodajajo, da so zato leta 2007 spremenili zakonodajo tako, da je posredovanje podatkov potekalo v elektronski obliki. S tem so, pravijo, zagotovili večjo ažurnost in lažji nadzor. Kje se je torej zataknilo? Kako so lahko šele letos ob stečaju SCT ugotovili, da ta podatkov ni pošiljal?

Dnevnikovo razkritje, da SCT Ivana Zidarja Zpizu več let ni sporočal podatkov o plačah, nadomestilih in nadurah za opravljeno delo za del svojih zaposlenih, je naletelo na burne odzive javnosti, ki jih zdaj poskušajo pomiriti tudi na ministrstvu. Tako pojasnjujejo, da dejstvo, da SCT ni posredoval podatkov, še ne pomeni, da prispevki niso bili plačani. Ob tem dodajajo, da se je SCT v dogovoru z Zpizom zavezal, da bo zavodu v čim krajšem času posredoval manjkajoče podatke o prejemkih zaposlenih.

Uredili bodo tudi podatke za tuje državljane

Kot smo že poročali, naj bi Zpiz težavo z manjkajočimi podatki nekdanjih zaposlenih v SCT uredil tako, da je zaposlili kar nekdanjo zaposleno SCT, pri prejšnjem delodajalcu zadolženo prav za urejanje obrazcev z oznako M4 o plačah in prejemkih zaposlenih. Zpiz je skupaj z novo zaposleno iz SCT prenesel tudi dokumentacijo o plačah in prejemkih zaposlenih, s čimer je glede na pojasnila ministrstva SCT torej očitno izpolnil zavezo.

Nekdanji zaposleni v SCT so se po objavi prispevka na nas obračali z različnimi vprašanji, med drugim jih je zanimalo, za katere zaposlene gre, ali le za tiste, ki so delali v tujini. Po besedah generalnega sekretarja sindikata delavcev dejavnosti gradbeništva Oskarja Komaca je namreč del pomanjkljivih evidenc nastal v obdobju, ko so bili delavci v tujini. V Zpizu odgovarjajo, da SCT podatkov za zaposlene ni pošiljal ne glede na to, ali so ti delali doma ali v tujini, bodo pa podatke uredili, zagotavljajo. In kaj bo s podatki zaposlenih v SCT, ki so tuji državljani? Po pojasnilih Zpiza bodo uredili podatke o plačah in prispevkih za vse, ne glede na to, ali so slovenski ali tuji državljani.

katja.svensek@dnevnik.si