Stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič je tako včeraj napovedal, da bo od upniškega odbora SCT zahteval mnenje in usmeritve glede domnevnih nepravilnosti, ki naj bi jih storila nekdanja prisilna upraviteljica SCT Marija Magdalena Šantl. Ta naj bi namreč 20. maja letos, torej le slab mesec dni pred razrešitvijo, odobrila nakazilo 522.000 evrov družbi SCT Asfalti, ki je v lasti SCT. Bistvo zgodbe je skrito v motivih nakazila. Kot je v izrednem poročilu sodišču zatrdil Benigar Tošič, naj bi Šantlova s transakcijo soglašala le zato, da bi denarna sredstva spravila z računa SCT, s čimer je v času prisilne poravnave onemogočila davčno izvršbo zaradi neplačanega DDV.

Šantlova je včeraj za Dnevnik zatrdila, da o tej transakciji ne ve nič in da "se ne bi čudila, če bi bili nekateri dokumenti tudi falsificirani". A Benigar Tošič opozarja, da je "sklep o davčni izvršbi na banko prispel na isti dan (20. maja)". "Zato je insolventni dolžnik (SCT, op. a.) sredstva prenakazal na račun hčerinske družbe in onemogočil davčno izvršbo, ker je bil njegov račun prazen," je pojasnil. Poudaril je še, da družba SCT Asfalti nakazanega denarja ne more vrniti, ker je tudi sama insolventna, zato "se postavlja vprašanje odškodninske odgovornosti upraviteljice". "O transakciji bom obvestil tudi Durs, ki je v zvezi z njo že sprožil postopek davčnega nadzora. Vse zahtevane podatke smo Dursu že poslali," je še zapisal Benigar Tošič.

Stečajni upravitelj SCT Šantlovi poleg tega, da mu še vedno ni predala dokumentacije o prisilni poravnavi, očita še soglasje s podaljšanjem poroštva družbi SCT FBH iz Sarajeva v višini 2,4 milijona evrov, kar naj bi šlo na roko banki Intesa Sanpaolo. Toda Šantlova je včeraj poudarila, da "ni soglašala z nobenim poroštvom". "S stečajnim upraviteljem sem večkrat skušala priti v stik, a mi to ni uspelo. Dokumentacije mu nisem mogla dati, ker je nimam," je povedala in dodala, da "v ozadju zaznava tudi interese, naj odstopi od pritožbe zoper njeno razrešitev".

"Med nakazili v času trajanja prisilne poravnave je še precej spornih transakcij, vendar jih zaradi velikega števila še nisem dovolj preveril, da bi o njih lahko sodišču poročal," je v poročilu še zapisal Leon Benigar Tošič.

primoz.cirman@dnevnik.si