V Moskvi sicer navdušenja niso pokazali, pišejo tuji mediji, čeprav je Zelenski omenjal pripravljenost na pogovore z Moskvo prvič od začetka vojne 2022.

Rusija na prvo mirovno konferenco v Švici sredi junija ni bila povabljena, za naslednjo kaže torej drugače. A tudi če bo vabilo tokrat prišlo do Kremlja, ni nujno, da bo Rusija sodelovala: »Prva mirovna konferenca sploh ni bila mirovna konferenca, zato moramo očitno najprej razčistiti, kaj gospod Zelenski s tem misli,« povzemajo intervju tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Putina Dmitrija Peskova za televizijo Zvezda.

Varnostni sporazum s Slovenijo

Zelenski je sicer napovedal, da naj bi s slovenskim premierjem Robertom Golobom v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu podpisala mirovni sporazum. Kot poroča agencija Reuters, je dodal tudi, da so sklenili, da bodo varnostni sporazum sklenili tudi z Irsko. 

Ukrajina je varnostne sporazume podpisala že s številnimi državami. Sporazum naj ne bi predvideval dodatnih finančnih zavez Slovenije do Ukrajine, razen nadaljnjega financiranja humanitarne pomoči. Vseboval pa bi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine ter zavezanost skupnim vrednotam, od demokracije do varovanja človekovih pravic in svoboščin. Premier Golob bi lahko sporazum podpisal že na nedavnem končanem vrhu Nata, a takrat še ni bil usklajen.

 

Priporočamo