»Samo če bodo vse velike sile uporabile pozitivno in ne negativno energijo, se lahko čim prej pojavi zora premirja v tem konfliktu,« je dejal Xi. Poudaril je še, da je v interesu tako Kijeva kot Moskve, da čim prej pride do prekinitve ognja in iskanja politične rešitve konflikta. 

Tovrstna prizadevanja bi po njegovem mnenju morala potekati »brez stopnjevanja vojne ter širjenja in podžiganja konflikta, da se razmere čim prej ohladijo«. 

Orban je medtem ob srečanju s Xijem izpostavil, da je Kitajska ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni. »Zato sem se srečal s predsednikom Xijem v Pekingu, le dva meseca po njegovem uradnem obisku v Budimpešti,« je zapisal na omrežju X.

»Kitajsko zavzemanje za mir po vsem svetu je pomembno za Madžare. Madžari smo miroljubni ljudje, ki si prizadevamo za mir, ravnovesje in harmonijo, zato smo vedno na strani miru in nikoli na strani vojne,« je nadaljeval Orban in dodal, da zaradi konflikta v madžarski soseščini ceni pobude Kitajske za mir, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Xijev obisk na Madžarskem pred dvema mesecema je označil za zgodovinskega in spomnil na pomembne sporazume, ki sta jih podpisala. »Še več, postavljeni so bili temelji za prijateljstvo dveh narodov za več generacij,« je dodal.

Madžarski premier, čigar država je ta mesec prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU, je minuli teden obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tem se je mudil tudi v Kijevu, kjer je pozval k mirovnim pogajanjem.

Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU, zaradi nedavnega obiska v Moskvi pa je požel številne kritike v Bruslju in po Evropi. Da madžarski premier v Moskvi ne zastopa unije, je med drugim izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Orbanov današnji nenapovedani obisk na Kitajskem prihaja tudi tik pred vrhom voditeljev držav članic zveze Nato ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ki se bo v torek začel v Washingtonu. V ospredju pogovorov bo med drugim nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

Priporočamo