Na 72. Ljubljana Festivalu bo 22. julija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke prvič pri nas nastopil Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania (Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie). Vodi ga italijanski pianist in dirigent Epifanio Comis, ki je leta 2013 postal prejemnik prve mednarodne nagrade Sergeja Rahmaninova. Znan je tudi kot organizator številnih mojstrskih tečajev na pomembnih ustanovah v New Yorku, Varšavi, Monsu, Parizu, Moskvi in Bukarešti, prav tako poučuje na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana. Poleg tega je direktor in profesor na Državnem konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii, kjer je leta 2020 ustanovil že prej omenjeni orkester.

 

Orkester prihaja iz rojstnega kraja romantičnega skladatelja Vincenza Bellinija, po katerem se tudi imenuje. Vincenzo Bellini je bil v marsičem znanilec nove operne ere in eden od največjih figur glasbene romantike. S svojimi enajstimi operami je močno vplival na nadaljnji razvoj glasbene romantike. Opero Mesečnica je napisal na vrhuncu svoje ustvarjalne moči. Poustvaril je tudi operno zgodbo o ljubimcih, ki svojo strast plačata z življenjem in od najbolj znane Shakespearjeve verzije se opera Capuleti in Montegi razlikuje predvsem v tem, da prinaša zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev. Kot mojstrska dela slovijo še tragična Norma in Puritanci, skladateljevo zadnje delo. V Ljubljani se bo Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania predstavil s pisanim programom, ki bo vključeval Sinfonio iz opere Norma in nekaj najbolj priljubljenih arij Vincenza Bellinija. Prvi del programa bo tudi skladbo Saveria Mercadanteja, in sicer Poklon Belliniju. Gre za dragocenosti opernega repertoarja, kateremu zahtevam so kos le zelo nadarjeni pevci in prav zato Bellinijeve opere redko slišimo.

 

Arije bo na Ljubljana Festivalu zapela sopranistka Serena Sáenz, ki je leta 2022 zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju Operalia. Nastopila je na priznanih odrih, med drugim v Berliner Staatsoper (Berlinski državni operi), Wiener Staatsoper (Dunajski državni operi) in Gran Teatro de Liceu (Velikem gledališču Liceu) v Barceloni. Španska sopranistka se trenutno mudi na turneji z znamenito latvijsko mezzosopranistko Elīno Garančo, ki je že večkrat nastopila pri nas. Duh glasbene romantike bo prisoten tudi v drugem delu koncerta, saj bo na sporedu ekspresivna in melodično občutena Simfonija št. 4 v f-molu kralja ruske romantike Petra Iljiča Čajkovskega.

Priporočamo