O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju, so objavili uporabniki facebook strani Neurje.si.

Poplavljene kleti, poškodovane strehe in zemeljski plazovi

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, močni sunki vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Intervencije so še v teku, so zapisali.

V regijskem centru za obveščanje Maribor so v času neurja na območju Občine Hoče-Slivnica prejeli več kot 100 klicev na pomoč. Gasilci Gasilske brigade Maribor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hotinja vas in Hoče so nudili pomoč pri sanaciji večje količine odkritih in poškodovanih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih objektov, s tehničnimi posegi preusmerjali toke meteorne vode od objektov in dvorišč, čistili nanose gramoza ter blata s cestišč in začasno pokrivali odkrite strehe s folijo ter ponjavami, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poplavljene kleti in objekte so že sanirali, trenutno se ukvarjajo s posledicami, ki jo je toča pustila na strehah, je dejal poveljnik Gasilske zveze Maribor Dušan Mikl.

V Občini Rače-Fram je uprava za zaščito in reševanje zabeležila 12 klicev na pomoč. Gasilci so nudili pomoč pri sanaciji večjega števila odkritih streh zaradi neurja in odstranili padlo drevo na električne vodnike. Vodo so gasilci iz poplavljenih kleti črpali tudi na območju Mestne občine Maribor, kjer so s tehničnimi posegi spremenili tok meteorne vode, ki je ogrožala objekt in zavarovali ter delno sanirali plaz, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Neurje z močnim nalivom, točo in vetrom je sicer sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

Začelo se je nad Avstrijo

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila »precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive«.

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro.

Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. »Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah,« je dejal Šter.

Še vedno težave v prometu - zaprte ceste

Vreme še vedno povzroča težave tudi v prometu. Cesta Apače-Kidričevo je zaradi poplavljenega cestišča zaprta v Kidričevem pri železniškem podvozu. Na cesti Litija-Zagorje pa je oviran promet zaradi podrtega drevja pri Renkah. Prometno-informacijski center za državne ceste voznike opozarja, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti pa ročno prižgejo luči. Voznike opozarjajo tudi, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

 

 

 

O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

 

Vir: ARSO METEO

 

 

 

Iznad Avstrije sta se k nam pomaknili dve večji nevihtni celici, ki sta prinesli točo. 

 

Spremljajte, kako se pomikajo nevihte: 

 

 

Nevihte, ki jih meteorologi napovedujejo za danes popoldne in zvečer, lahko spremljajo toča, močnejši sunki vetra in nalivi. 

Stanka Rečnik, toča na Slivniškem Pohorju, Meteoinfo Slovenija

»Današnje popoldne bo predvsem v severni polovici Slovenije lahko dokaj burno, predvsem nas skrbijo pozno popoldanske nevihte, ki se bodo začele pojavljati v Avstriji in se potem proti večeru pomikale proti Štajerski,« je povedal meteorolog Urban Žagar z Agencije RS za okolje (Arso).

 

Manjši hudourniki lahko hitro narastejo

Dopoldne in čez dan bo sicer še večinoma jasno, najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija. »Temperature bodo blizu 30 stopinj Celzija, torej glede na pretekle dni kar vroče in soparno in ravno to prispeva k boljšim pogojem za razvoj močnejših neviht,« je pojasnil Žagar.

Vodnatost rek po državi je večinoma srednja, velike pretoke ohranjajo Drava in Mura ter posamezni vodotoki v kraškem zaledju Ljubljanice. Ob nevihtah danes in jutri v popoldanskem in večernem času lahko za krajši čas hitro in močno narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možno je zastajanje padavinske vode. Ta pojav je najbolj verjeten v severovzhodnem in severnem delu države.

»Za razliko od izpred približno tedna dni, ko so bili nalivi dokaj stacionarni in je na majhnih območjih iz relativno majhnih neviht padla velika količina padavin, je tokrat situacija drugačna. V višinah namreč piha močnejši veter, zato bo pomikanje neviht bistveno hitrejše od prejšnjega tedna. Kljub temu lahko lokalno ob morebitnem neurju pade tudi dokaj velika količina padavin in to lahko vpliva na hidrološki razvoj,« je še povedal meteorolog.

Telekom Slovenije zaradi neviht priporoča ljudem izklop elektronskih naprav tako iz električnega kot komunikacijskega omrežja.

Imate posnetke neurja? Pošljite nam jih na online@dnevnik.si

Popoldanske nevihte tudi čez vikend

Jutri bo precej sončno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne temperature pa lahko ponekod presežejo 30 stopinj.

V nedeljo bo delno sončno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter.

Tudi prihodnji teden pogoste plohe in nevihte

V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.

V torek, sredo in četrtek bo spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. Ob koncu tedna bo več sonca, padavine bodo manj verjetne. Popoldanske temperature bodo sprva večinoma od 20 do 25 °C, ob koncu tedna pa znova topleje.

Priporočamo