Po njihovem mnenju je bilo glasbeno tekmovanje ustvarjeno za povezovanje držav in ljudi skozi glasbo, zato menijo, da bi to moralo biti izhodišče za organizatorje in sodelujoče države. O svoji prihodnji udeležbi bodo razmislili, dokler ne bodo prepričani, da se bo glasba vrnila v središče tekmovanja.

Kot smo poročali, je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) nizozemskemu predstavniku preprečila sodelovanje na tekmovanju po tem ko naj bi v incidentu verbalno grozil članici produkcijske ekipe. Švedska policija je incident preiskala in zadevo predala sodišču.

Letošnje tekmovanje bo pregledal neodvisni strokovnjak

Evorvizija je bila letos deležna številnih polemik, zato so organizatorji Evrovizije imenovali neodvisnega strokovnjaka, ki preučuje dogodke. Napovedali so, da bo opravljen pregled tekmovanja, saj si prizadevajo izboljševati svoje storitve in dogodke. Avrotros bo sodeloval pri pregledu EBU, vendar menijo, da je »za obravnavo strukturnih težav potrebna širša, bolj poglobljena in resnično neodvisna preiskava«.

Povečan pritisk na glasbenike in delegacije

Nizozemska televizijska hiša je dodala, da bi morali biti predmet neodvisne preiskave tudi pritiski, ki jih doživljajo glasbeniki in delegacije tekom tekmovanja. Izraelska nacionalna radiotelevizija Kan je denimo trdila, da se je njena delegacija soočila »z velikim pritiskom in izkazovanjem sovraštva brez primere s strani drugih držav in njihovih udeležencev« na tekmovanju, kjer je sodelovala Eden Golan sredi aktualne vojne v Gazi.

Priporočamo