Hišni red, po katerem smo se novinarji na Brdu pri Kranju lahko gibali le po vnaprej označeni poti, med katero nismo smeli vstopiti v hotel Elegance, je razkrival, da slovenska nogometna reprezentanca na Gorenjskem začenja priprave za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Nekateri igralci so individualno trenirali že minule dni, priprave so se za večino uradno začele včeraj, a ne v polni zasedbi. David Brekalo (Orlando, ZDA) in Nino Žugelj (Bodo/Glimt, Norveška) imata ligaške obveznosti v svojih klubih, Žan Celarja pa čaka še finale švicarskega pokala, zato bo zasedba popolna šele 3. junija. Čeprav je selektor Matjaž Kek moral slalomirati, da se je med množico novinarjev prebil za govorniški pult, je bilo očitno, da uživa v izjemnem zanimanju medijev, s katerimi je kramljal kar pol ure.

Krčenje seznama s 30 na 26 bo stres za selektorja

Na Brdu pri Kranju, kjer sta reprezentanco na včerajšnjem popoldanskem treningu obiskala predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in 20-minutno zamudo tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, ki je iz rok kapetana Jana Oblaka prejel nogometno žogo, je trenutno zbranih 27 igralcev. V Wuppertal v Nemčiji, kjer bo med prvenstvom baza slovenske reprezentance, bo odpotovalo 26 igralcev. »Ob treh odsotnih je velik vprašaj poškodba Lovrića, ki je v Vidmu treniral individualno, v torek pa je v Stožicah del treninga že opravil z ekipo. Nekaj težav ima Stojanović, zelo pametno pa bo treba reagirati glede Bijola, saj še vedno čuti posledice poškodbe, čeprav je v zadnjih tednih redno igral. Štirje vratarji se bomo morali pomeniti med seboj. Ne skrivam, da bo krčenje seznama zame stres. Upam, da se bom moral odločiti jaz in ne bo posledica poškodbe. Veliko informacij mi bo dal trening, pomemben pa je ekipi učinek,« je klepet začel Matjaž Kek.

Odločno je zatrdil, da v boju za 26 mest na letalu za Nemčijo vsi nimajo enakega izhodišča, ampak je postavljena hierarhija z nosilci igri, ki so si to vlogo izborili na igrišču. »Glede prve tekme z Dansko v glavi nimam več veliko dilem. S standardizacijo ekipe so tudi avtomatizmi boljši. Glede zahtevnosti treningov ne bo nobenega popuščanja in bodo od začetka na visoki ravni. Danska, Srbija in Anglija niso tekmeci, proti katerim bi si lahko privoščili, da bi izgledali kot proti Malti. Prvi pogoj za uspešnost Slovenije je fizična pripravljenost na najvišji ravni. Če bomo imeli v glavah težave s fiziko, bomo hitro v velikih problemih. Obenem moramo biti preudarni z regeneracijo po napornih in stresnih klubskih sezonah. Igralci že vedo, da sprehajanja po Brdu pri Kranju ne bo. Prepričan sem, da bodo vsi izjejmo motivirani na prvenstvu,« so kar besede vrele iz Keka.

Nato se je razgovoril po Josipu Iličiću, saj je vabilo v reprezentanco vzbudilo veliko zanimanja tudi zunaj Slovenije. »Nekateri bodo rekli, da je Iličić dobro izgledal le v slovenski ligi. Tudi Elšnik in Karničnik igrata v slovenski ligi, a vsi dobro vemo, kaj pomenita za reprezentanco. Če bi se kot selektor bal, da se bosta z vabilom Iličiću porušila hierarhija in vzdušje v slovenski reprezentanci, tukaj nimam kaj iskati. Z njim imamo dodatno kakovost in nepredvidljivost. Slovenija se ne more odreči komurkoli, ki lahko igra za reprezentanco. V ta kontekst spada tudi Kampl, ki pa je lepo povedal, da njegovo telo ne vzdrži vseh naporov,« je dodal Kek in ni mogel skriti nejevolje, da je informacija o sestanku z Iličićem v Mariboru še isti dan prišla v javnost.

Sloveniji ustreza vloga avtsajderja

Odločno je zatrdil, da se bo največ ukvarjal s slovensko reprezentanco in veliko manj s tekmeci. Z Dansko, Srbijo in Anglijo je Slovenija že uspešno igrala. Sloveniji vloga avtsajderja skupine C na zelo ustreza. »Slovenija je na svoj način prišla na evropsko prvenstvo. Ogrodje ekipe je mlado, a najbolj me zanima rezultat. Pragmatičnost je ena izmed velikih odlik reprezentance,« je o prednostih Slovenije dodal Kek. Igralcem bo dal popolno svobodo glede spremljanja nočnih tekem košarkarja Luka Dončiča v ligi NBA. »Mene zanima le tisti trenutek, ko stopijo čez magično belo črto igrišča. Takrat so moji in jim ne bom dovolil dihati v drugačnem ritmu, kot smo si ga zastavil s strokovnim štabom,« je bil jasen Kek, ki ima že izkušnjo z velikim tekmovanjem – svetovnim prvenstvo 2010 v Južni Afriki. »V Južni Afriki je šlo za skupino igralcev, ki je točno vedela kaj hoče. Sedanja generacija so drugačni modeli. Dovolil jim bom, da bodo stvari reševali na svoj način. Njihova povezanost je izjemna in to je lahko velik adut za Slovenijo. Obenem smo se tudi naučili, da stvari lahko gredo v nasprotno smer,« je poudaril Kek in dodal, da upa, da bodo imeli navijači v Nemčiji veliko priložnosti za veselje ob pozitivnem rezultatu.

 

Priporočamo