Kriminalisti namreč danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.

Da policisti danes izvajajo posamezna preiskovalna dejanja v okviru kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete, je na novinarski konferenci potrdil direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. Poudaril je, da je policija strokovna institucija in da svoje delo opravlja zakonito, samostojno in neodvisno.

Ob tem je zavrnil pavšalne navedbe o politizaciji policije, »saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo in kdaj«. Policija je po Petričevih besedah dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja, ne glede na aktualno družbeno dogajanje in ne glede na to, kdo so storilci.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme je pojasnil, da 90 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo preko 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Policisti opravljajo preiskave tudi na območju policijskih uprav Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, je dodal. Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so slovenski državljani, z dejanjem pa je bila oškodovana ena pravna oseba.

Preiskava poteka že od leta 2023

Preiskava pa poteka že od leta 2023, aktivno pa jo usmerja Specializirano državno tožilstvo. V njej je bilo ugotovljeno, da so osumljenci, ki so imeli različne vloge v oškodovani gospodarski družbi z območja Ljubljane in zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist, med letoma 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti preko šest milijonov evrov. Skupna protipravna premoženjska korist pa je bila ugotovljena v višini preko tri milijone evrov.

Zagrožena zaporna kazen za navedeno kaznivo dejanje je sicer od enega do osem let, je še pojasnil Bartolme.

V okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba, prav tako policija osumljencev pred tem še ni obravnavala. O širitvi preiskave je po Bartolmejevih besedah še preuranjeno govoriti, saj bo hišnim preiskavam sledila analiza in vrednotenje vseh zbranih dokazov, elektronskih podatkov in listinske dokumentacije.

 

Osumljenih je osem fizičnih oseb, škode za več kot tri milijone

Povod za današnje preiskave je sporno financiranje političnih strank v času vlade Janeza Janše.

Po podatkih policije je bila oškodovana ena pravna oseba, neuradno Telekom Slovenije. V letih 2020 in 2021 naj bi osumljenci sklenili škodljivo pogodbo, protipravna premoženjska korist zaradi tega znaša več kot tri milijone evrov. Za zlorabo položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, so pojasnili na policiji.

Policisti so iskali dokaze na več kot 20 naslovih, pri hišnih preiskavah na območju Ljubljane, Celja in Nove Gorice pa je sodelovalo 90 kriminalistov. Osumljenih je osem fizičnih oseb, so povedali:

»Danes zjutraj so se na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana. Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo. Delo in vse aktivnosti v družbi potekajo kot običajno,« so nam sporočili iz operaterja v državni lasti. ​

Koga vse so obiskali kriminalisti

Odvetnik Nove24TV Janez Stušek je v izjavi za medije povedal, da v zvezi s preiskavo ni med osumljenimi nihče iz Nove24TV. »Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko morebiti imele v posesti relevantne informacije zoper osumljene,« je dodal Stušek.

Portal Nova24TV medtem poroča, da hišne preiskave potekajo tudi pri nekdanjih članih uprave Telekoma ter osumljenih: Tomažu Seljaku, ki je bil predsednik uprave Telekoma Slovenije; Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču in Tomažu Jontesu, ki so bili člani uprave, Špeli Fortin, ki je bila delavska direktorica, Blažu Rantu, ustanovitelju in direktorju Inštituta za avtorsko pravico (Izap), ki je s Telekomom sklenilo pogodbo in pobiralo nadomestila za predvajanje Nova24TV, Samu Ošini, ki je bil pri Telekomu direktor množičnega trga in direktor Planet TV, Petru Jegliču, ki je bil vodja nabave, logistike in nepremičnin, Daliborju Kosmini, ki je lastnik Radia Obala, soustanovitelj izdajatelja TV Golica in predstavnik družinskega podjetja Biostile iz Komna, Tomažu Taškarju, ki je direktor in odgovorni urednik TV3, in Aniti Knežević Kregar. 

Po navedbah Nova24TV so osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Tomašič in Janša: Gre za politični pregon

Da preiskava poteka na Nova24TV, je prek družbenega omrežja X zjutraj potrdil tudi direktor Nova24TV Boris Tomašič. Enako je storil predsednik SDS Janša. Oba menita, da gre za politično motivirano preiskavo pred evropskimi volitvami.

»Policijska preiskava na Nova24TV. Razlog prijava v politične namene zlorabljene preiskovalne komisije. Zasegli mi bodo telefon in računalnik. 10 dni pred volitvami. Naključje? Zagotovo ne,« je zapis prek omrežja X delil Tomašič. »Golobova policija pravkar v raciji na Nova24TV in pri Borisu Tomašiču doma. Zaplembe računalnikov, telefonov ipd. 10 dni pred volitvami v evropski parlament!!! Si predstavljate hrup, če bi policija pod kakršnimkoli izgovorom izvedla preiskave na 24ur 14.4.2022?« pa je televizijo, ki jo je ustanovila SDS, in njenega direktorja v bran vzel Janša.

 

 

Tomašičeva omemba preiskovalne komisije se sicer nanaša na preiskovalno komisijo državnega zbora, ki se ukvarja s sumljivim financiranjem političnih strank. Slednjo vodi poslanka Gibanja Svoboda Tamara Vonta. Pred njo je komisijo vodila Mojca Šetinc Pašek, a je bila s tega položaja razrešena, ko je bila izključena iz stranke Gibanje Svoboda.

Med predmeti obravnave preiskovalne skupine so bile tudi domnevno sporne transakcije med Telekomom Slovenije in izdajateljem programa Nova24TV.

Državnemu operaterju se je med drugim očitalo, da je za distribucijo kanalov Nova24TV plačeval nesorazmerno visoko nadomestilo glede na gledanost. V letu in pol naj bi podjetju iz Telekoma nakazali skoraj 1,5 milijona evrov.  Specializirano državno tožilstvo je že leta 2022 na podlagi prijave sumov kaznivih dejanj sprožilo predkazenski postopek zaradi domnevno spornih transakcij med Telekomom Slovenije in podjetjem, ki izdaja programe Nova24TV. 

Šetinc Pašek je za N1 povedala, da je preiskovalna komisija pridobila več zelo obremenjujočih dokumentov, ki kažejo na sumljivo financiranje Nova24TV prek madžarskega medijska sistema. Za portal je povedala tudi, da stoji za ugotovitvami iz vmesnega poročila preiskovalne komisije, ter da ve, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija. Rekla je še, da bi pri omenjeni stvari »lahko šlo tudi za izdajo slovenskega nacionalnega interesa«.

Vonta: Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila

Vonta je v izjavi za medije poudarila, da s preiskavami ni bila seznanjena, temveč je zanje izvedela od novinarjev. Spomnila pa je na vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ, v katerem je slednja med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, delujejo kot obvodni računi stranke SDS.

»Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila, če sem čisto konkretna, financiramo instrument SDS za širjenje svoje propagande. To je zame nesprejemljivo. Tudi če preiskave ne bodo pripeljale do kazenske odgovornosti, pa zagotovo lahko govorimo o politični odgovornosti in to je ključno,« je poudarila.

Očitek prvaka SDS, da je na današnjo preiskavo vplivala politika, je zavrnila.

V času zadnje Janševe vlade je bilo več nenavadnih primerov financiranja medijev, ki so bili blizu vladnim političnim strankam. Poleg Nova24TV je finančno podporo v obliki nenavadnih oglaševalskih ponudb prejel tudi mali lokalni portal Svobodna Vipavska, ki je bil blizu NSi. Poročali pa smo tudi o nenavadni odločitvi RTV Slovenija, ki je bila tedaj še pod vodstvom kadrov Janševe vlade, da prenos najpomembnejših tekem nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju deli s komercialno televizijo PlanetTV, ki je v lasti madžarskega podjetja TV2.

 

Preberite še:

Priporočamo