V osmi etapi 111. izvedbe kolesarske dirke po Franciji smo dočakali, da je ena ekipa prišla do druge etapne zmage. V prvih sedmih so slavili kolesarji različnih ekip, v osmi pa je Biniam Girmay poskrbel, da ima sam in njegova ekipa Intermache-Wanty prva in za zdaj edina dve etapni zmagi na letošnji izvedbi francoske pentlje.

V soboto, ko so številni pričakovali uspešen beg, sta dež in strah pred nedeljsko makadamsko etapo zaustavila napadalne kolesarje. V rahlem sprintu navkreber je imel največ moči Eritrejec. »Rad bi se zahvalil bogu in celotni družina, da sem lahko kolesar,« je bil novega velikega uspeha vesel Biniam Girmay. Celotna karavana je bila v pričakovanju štirinajstih makadamskih odcepov, ki so bili na sporedu v nedeljo med vinogradi v okolici Troyesa. »Poskusimo nekaj novega,« je bil pred zahtevno etapo previden ​Primož Roglič.

Tratnik rešil Vingegaarda

​»32 makadamskih kilometrov ni dovolj, da bi lahko veliko vplivali na razplet etape. Še posebno ne, ker je včeraj deževalo in je zato makadam bolj kompakten,« je razlagal ​Matej Mohorič pred začetkom etape. Najboljši analitik v kolesarski karavani, ki je imel velike načrte, se je tokrat uštel.

Vseh dvesto kilometrov etape je bil na cesti pravi kaos. Nesreča je pretila na vsakem vogalu in trenutek nepazljivosti bi lahko povzročil konec sanj o zmagi na Touru. Prvi se je v težavah znašel Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), ki je zaostal na drugem peščenem odseku dneva. »Strmo je bilo in nekaj se jih je kar vkopalo. Cesta je bila za trenutek neprevozna in ostal sem zadaj. Tudi sam sem moral vložiti nekaj energije, da sem se priključil nazaj,« je nekdanji smučarski skakalec opisal svoj najbolj stresen trenutek etape. Čeprav je zaostal tudi ob dveh naslednjih napadih tekmecev, je v cilj prišel v času vodilnega v skupnem seštevku in ni izgubil časa. »Od tistega trenutka naprej sem varčeval z močmi. Ves čas je bilo vse pod kontrolo,« je Rogla zatrdil, da namenoma ni sledil napadom.

Tako kot se je rešil slovenski as, je črn dan preprečil tudi dvakratni branilec končne zmage Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike). Danec je predrl zračnico sto kilometrov do cilja, a ga je rešil moštveni kolega Jan Tratnik, ki mu je odstopil svoje kolo. »Hvala vsej moji ekipi, da danes nisem izgubil nič časa,« je bil hvaležen ​Jonas Vingegaard​, ki zaradi intenzivnosti dirkanja tudi v nadaljevanju ni imel časa zamenjati kolesa in je v cilj prišel s prevoznim sredstvom od Syuka. »To smo trenirali na pripravah. Imava resnično podobne nastavitve. So malenkosti, ki se razlikujejo, a Jonasu moje tako ustrezajo, da danes jaz nisem rabil prilagajati svojega kolesa. Že pred začetkom dneva smo vedeli, da se to lahko zgodi. To je moja naloga v ekipi in opravil sem jo odlično,« je menjavo kolesa razložil ​Jan Tratnik.

Vingegaard in veter zavrla napade

Za največ drame na cesti je znova skrbel, tako kot smo to že navajeni, Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovenski as si je nekajkrat priboril prednost pred tekmeci, a nato ni nadaljeval z individualno vožnjo. »Vesel sem, da smo odpeljali to etapo. Zabavnih 200 kilometrov s številnimi napadi. Poskušal sem na odsekih, kjer bi lahko naredil razliko, a je bilo na koncu preveč vetra v prsa in to ni bilo mogoče,« je nov uspešen dan v sedlu povzel Tadej Pogačar, ki je zanesljivo zadržal vodstvo v skupnem seštevku.

Ključni napad dneva bi sicer kmalu izvedel Remco Evenepoel. Belgijcu sta lahko sledila le Pogi in Vingegaard, trojica pa je pred ostalo glavnino že imela več kot pol minute prednosti. Danec ni želel opraviti niti ene menjave pri narekovanju ritma, zato so se ustavili. »Odlično sem se počutil. Pokazal sem, da lahko dirkam tudi na takšnih cestah. Sprožil sem napad in resnično mi je žal, da nekateri niso želeli sodelovati. Bila je priložnost, da naredimo veliko razliko,« je dejal drugi kolesar v skupnem seštevku dirke. Skupina kapetanov je nato dramatičen dan v sedlu končala skupaj in brez razlik, etapa pa je pripadla ubežnikom. Šest kolesarjev se je udarilo v sprintu, izjemno uspešen Tour za Francijo pa je nadaljeval Anthony Turgis (TotalEnergies), ki je z zadnjimi atomi močmi prehitel Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers). Kolesarje v ponedeljek na dirki po Franciji čaka prvi prosti dan.

Priporočamo