Po besedah brežiškega župana Ivana Molana se vsi strinjajo, da je treba pospešiti aktivnosti, povezane z nedavnim napadom v osnovni šoli, saj si v občini ne predstavljajo, da bi nasilni učenec jeseni še lahko obiskoval tamkajšnjo šolo. Državna sekretarka Zupančič je zagotovila, da postopki iskanja primerne rešitve intenzivno tečejo, pri čemer ministrstvo skupaj s šolo in inšpektoratom išče rešitve, ki so skladne z zakonodajo in so tudi najboljše v danem položaju. Policija bo v okolici osnovne šole še naprej vzdrževala povečano navzočnost in zagotavljala dodatno varnost.

Zakonodaja sicer v takih primerih po oceni državne sekretarke ponuja veliko možnosti, pri čemer pa je treba najti takšno rešitev, da se bo učencu zagotovilo obvezno šolanje, hkrati pa tudi varnost ostalim in tudi njemu. Kakšna bi lahko bila ta rešitev, ni povedala, je pa zagotovila, da jo intenzivno iščejo. Potrdila je, da je šola vsakodnevno izvajala številne preventivne ukrepe, da bi preprečevala nasilje, pri tem pa koristila tudi pomoč ministrstva in inšpektorata za šolstvo.

Preberite še: Medvrstniško nasilje: Napake odraslih plačajo otroci 

Center za socialno delo zavrača očitke

Predstavnik ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Peter Dirnbek Vatovec je zavrnil očitke, da Center za socialno delo Posavje v primeru učenca in njegove družine, ki naj bi imela bogato zgodovino nasilja, ni opravil svojega dela. Zavrnil je tudi očitke, da se center po samem dogodku ni aktivno vključil v primer.

Za romsko problematiko potrebne sistemske rešitve 

Romska problematika v občini, ki je po besedah župana zelo pereča. "V lokalnem okolju se zapirajo gostilne, ljudje si več ne upajo pripravljati določenih prireditev, na splošno se vse bolj bojijo in se počutijo ogrožene," je opozoril. Občina je po njegovi oceni na tem področju naredila vse, kar je lahko, zato so nujne sistemske spremembe. Državni sekretar Dirnbek Vatovec je ob tem zagotovil, da omenjene sistemske rešitve pripravljajo, v zakonodajni postopek pa naj bi jih poslali v jeseni.

Priporočamo