Malo pred deseto uro zjutraj je ultramaratonski plavalec in večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih razdaljah Martin Strel ponovno zaplaval v Ljubljanici. »Po 26 letih tako znova plavam v Ljubljanici in vesel sem, da je stanje vode veliko boljše, kot je bilo takrat. Leta 1998 je bilo najhuje pri Rakovi jelši, ko sem nekajkrat tudi bruhal. Zahvaljujoč angažiranosti ljubljanskega in vrhniškega župana je reka veliko bolj čista,« je povedal Strel in dodal, da je Ljubljanica pri Vrhniki že tako čista, da bi jo lahko pil. »Žal mi je edino, da na Tromostovju, kjer je tudi cilj današnjega projekta, ne bom mogel spiti vode z ljubljanskim županom, ki se je zaradi nogometne tekme v Nemčiji, kamor je odpotoval, opravičil,« je še dodal 69-letni plavalec, doma iz Mokronoga.

Šest ur v Ljubljanici

Preden se je pod vrhniškim mostom podal v vodo, so mu učenci tamkajšnje osnovne šole s pesmijo pripravili prijazno dobrodošlico. Otroška radovednost pa je Strela zadržala na kopnem še toliko, da je odgovoril na nekaj vprašanj. »Res je, med plavanjem po Donavi so me napadli galebi. V Amazonki so me napadle piranhe,« je povedal in odkrito priznal, da ga malo tišči v želodcu, saj ga pri Podpeči čaka labodja družina. »Ker ima labodji par trenutno mladiče, je zelo agresiven,« je povedal.

Tudi zato so ga na Ljubljanici, na dveh plovilih, spremljali prijatelji in podporniki. Poleg sponzorskega čolna, na katerem je sedela tudi Strelova dolgoletna partnerica Maya Peron, s katero sta se konec maja poročila, je Dolenjca spremljala tudi ekipa rečnega kapitana Toma Zupančiča. »Reka je na posameznih delih precej divja. Ko smo se s Prul peljali proti Vrhniki, smo na poti že odstranili nekaj vej, ki bi Martina lahko ovirale pri plavanju,« je povedal kapitan in dodal, da ceni njegov pogum, da bo šest ur plaval v Ljubljanici, ki ima nekaj manj kot 14 stopinj Celzija. »Mrzla reka danes ne bo problem. Upam, da ne bom med plavanjem dobil kakšnega krča, bojim se tudi vej in hlodov, ki bi lahko prileteli v mene,« je pred skokom v vodo povedal Strel.

Zaveza o čisti Ljubljanici

Kljub skrbno načrtovanemu tempu in dogajanju na kopnem je Strel na izbrani cilj prišel z nekaj zamude. Razlog ni bila labodja družinica, ki se je pred »medijskim pompom« umaknila, kot tudi ne ogromen hlod na Ljubljanici, ki ga je moral plavalec sam odstraniti. Morda je skrbno načrtovano dogajanje podaljšalo druženje na kopnem. Plavanje Martina Strela po Ljubljanici so župani šestih občin, skozi katere teče reka, podprli z zavezo o čisti Ljubljanici. Prvi je listino podpisal vrhniški župan Daniel Cukjati. V Podpeči, pri brunarici Pristava, je Strela z ekipo sprejel podžupan občine Brezovica Marko Čuden, ki je s svojim podpisom prav tako zagotovil, da se bodo na lokalni ravni še naprej trudili ohraniti reko čisto. 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE