»Bistvo tekme je, da je Slovenija še enkrat več pokazala, da je zasluženo na evropskem prvenstvu. Znova smo dobili potrditev, kako je nogomet lahko krut. Prepričan sem, da bo ta enkrat ekipa to dobila povrnjeno. Tekmo so odigrali pogumno in v izjemni kulisi, ki bo šla v zgodovino slovenskega športa. Neverjetno je bilo poslušati ob igrišču podporo s tribun. Na eni strani je razočaranje, na drugi pa ponos. Vedeli smo za izjemno moč Srbije v prekinitvah, saj je imela premoč v višini. Žal nam je zmanjkalo zbranosti, morda tudi moči v zadnjih minutah. Hvala fantom za neverjetno borbenost in srce,« je takoj po tekmi povedal slovenski selektor Matjaž Kek, na kateri je imela Slovenija že skoraj rezervirano uvrstitev v izločilne boje.

Slovenski igralci so se pred tekmo počutili kot veliki zvezdniki. Pot avtobusa v spremstvu policijska avtomobila od hotela do stadiona so neposredno prenašali s televizijsko kamero na helikopterju. Slovenci, ki so bili v elegantnih oblačilih, so dobro razpoloženi na kultni stadion v Münchnu prispeli pred Srbi. Kek je igralcem naročil, da naj od prve sekunde po prihodu na stadion z govorico telesa pokažejo, kdo so in kako verjamejo v svoje sposobnosti in moč Slovenije. Najprej so odšli na sprehod po igrišču, da so preverili zelenico, ki je niso preizkusili na treningu dan pred tekmo. Kmalu so se jim pridružili tekmeci iz Srbije, ki so imeli športna oblačila s kratkimi hlačami. Ker veliko članov obeh reprezentanc igra v istih klubih, so se prisrčno pozdravili in nekaj minut prijateljsko ter sproščeno klepetali na zelenici, nato pa tudi s sorodniki in znanci na tribunah, navijačem pa so izpolnili nekaj želja za fotografiranje. Srbski navijači so bili v deleriju, ko jih je preko videoposnetka na velikem ekranu na stadionu nagovoril Novak Đoković.

Slovenski navijači so preglasili srbske

Slovenski selektor Matjaž Kek, ki je na ogrevanju deloval zelo zamišljeno, se je odločil za enako začetno enajsterico kot proti Danski. Njegov tekmec na klopi Srbije Dragan Stojković – Piksi je v prvo enajsterico uvrstil Dušana Tadića, s katerim sta zakopala bojno sekiro, poškodovanega Filipa Kostića pa je zamenjal Filip Mladenović. Prvi polčas je bil povsem po slovenskih notah. Slovenski navijači so na tribunah preglasili srbske. Igralci v belih dresih so si priigrali kopico priložnosti (Gnezda Čerin, Mlakar, Šporar, Šeško), medtem ko je Elšnik stresel vratnico. Srbija je po visokem ritmu, ki ga je narekovala Slovenija, zadihala šele v finišu prvega polčasa, ko se je izkazal vratar Oblak.

V drugem polčasu se je razmerje moči spremenilo v korist Srbije. Slovenski vstop v drugi del igre je bil slab, Srbi so izdatno dvignili ritem. Oblak je dobil dvoboj ena na ena z Mitrovićem, Bijol je skoraj zabil avtogol, Karničnik je v zadnjem trenutku izbil žogo pred Mitrovićem. Ko je Slovenija najbolj trpela, je povedla v 69. minuti iz protinapada za učbenike iz slovenske lige. Karničnik je pred slovenskim kazenskim prostorom ukradel žogo Gačinoviću, krenil v napad, podal Elšniku in šprintal naprej ter žogo dočakal v kazenskem prostoru ter jo porinil v mrežo za vodstvo z 1:0. »To je bila akcija iz prve slovenske lige. Vedeli smo, da imajo Srbi težavo z vračanjem v obrambo po izgubljeni žogi. Najprej sem jo ukradel, podal in nato pritekel iz ozadja,« je gol opisal najboljši igralec tekme Žan Karničnik, ki je pred novinarje stopil nasmejan. »Prvih 80 minut je bila z naše strani popolna tekma. Že v prvem polčasu smo imeli izjemne priložnosti, ko bi lahko povedli. Na koncu so Srbi postavili visoke igralce v kazenski prostor in začeli z igro na dolge žoge. Moramo biti ponosni, da smo se predstavili kot dobra Slovenija. Malo slabši je bil prvi polčas proti Danski, proti Srbiji pa je na koncu malo padla zbranost. Na koncu smo mi tisti, ki smo malo bolj razočarani,« je bol zgovoren Karničnik.

Srbija mora za osmino finala premagati Dansko

Selektor Srbije Stojković trdi, da je bil po prejetem golu miren in je vlekel poteze, za katere je verjel, da mu bodo prinesle izenačenje. Srbi so vse sile usmerili v lov na izenačenje. Začeli so preskakovati igro z dolgimi žogami, bili nevarni iz prekinitev, žoga je zadela vratnico, nekajkrat zletela mimo gola ali pa so Slovenci strele blokirali. Ko so slovenski navijači že slavili zmago, si je Srbija priigrala kot, po katerem je Jović izid izenačil na 1:1. Vmes je kazalo, da se je Stojković nekaj minut pred koncem že vdal v usodo, saj je nemočno obsedel na klopi. »Srbi ne umiramo lahko. Nikoli se ne predajmo, vedno se borimo do konca. Ekipa je pokazala izjemen značaj. Vedeli smo, da bo tekma težka. Pomembna je vsaka točka. Zame je pomembno, da smo si priigrali veliko priložnosti, a žoga ni hotela v mrežo. To je nogomet. Nismo želeli sprejeti, da bi izgubili s Slovenijo, zato smo bili nagrajeni z izidom, ki nas ohranja v igri za napredovanje. Po statistiki smo bili veliko boljši. Prav neverjetno je, iz kakšnih priložnosti Mitrović ni zadel. Igralcem ne zamerim ničesar, veliko so pretekli,« je povedal selektor Srbije Dragan Stojković, ki mora za napredovanje v osmino finala premagati Dansko.

»Znova smo dokazali, da lahko igramo na ravni evropskega prvenstva. Ekipa je bila postavljena tako, da odigramo vso tekmo v visokem ritmu. To je bila tekma, ko Slovenija niti za trenutek ni bila v podrejenem položaju. Če ne doživiš takšne tekme, ko gol prejmeš v zadnji sekundi, nikoli ne boš velik zmagovalec,« je kar vrelo iz Keka, ki je v zaključku tekme pogrešal Šeška v skoku, a je Radečan sam prosil za zamenjavo zaradi krčev. Slovenski igralci so od razočaranja popadali po tleh, srbski pa so slavili z gledalci, ki so pred tem v besu na igrišče metali različne predmete. Največ je bilo plastičnih kozarcev in Oblak bi dobro zaslužil, če bi jih pobral v svojem kazenskem prostoru, saj je kavcija devet evrov. »Pred nami je zadnja tekma. Danes smo lahko vsi razočarani, obenem pa ponosni. Po prespani noči moramo razmišljati o tretji tekmi proti Angliji, ki je favorit prvenstva. A favoriti so bili tudi Danci in Srbi, zato sem fantom rekel, naj dvignejo glavo in gremo se pripraviti za tretjo tekmo,« je končal Kek. Slovenija mora v zadnjem krogu premagati Anglijo, morda bodo dovolj tudi remi, če bodo za napredovanje potrebne le tri točke. 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE