Povsod po Evropi in seveda tudi pri nas postaja lokalna hrana vse bolj cenjena in iskana. S tem ko izbiramo domače, lokalno meso gradimo pozitiven odnos do kakovostne lokalne hrane, hkrati pa prevzamemo tudi svoj del odgovornosti k večji samooskrbi ter ohranjanju slovenskega kmetijstva in tudi varovanju okolja. In čeprav je ponudba na trgovinskih policah številna, mnogokrat tujega porekla in morda zato vabljivejša zaradi nižjih cen, ne pozabimo, da je najboljše domače – tako ali drugače. Zakaj konkretno je torej bolje in bolj odgovorno kupiti slovensko meso (namesto tujega)? Berite dalje.

 

Spodbujanje samooskrbe in s tem dostopnosti mesa

Poseganje po mesu slovenskega porekla pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. S tem ko kupujemo slovensko meso, podpiramo lokalne pridelovalce in panogo, utrjujemo lokalno samooskrbo, prispevamo k večanju konkurenčnosti lokalnih pridelovalcev in s tem k trajnostnemu razvoju ter ohranitvi slovenskega podeželja. Lokalno pridelano meso obenem zagotavlja tudi visoko stopnjo transparentnosti in neposredno odgovornost dobaviteljev do svojih kupcev.

 

Humana reja živali

S tem ko izberete slovensko meso, spodbujate vzrejo, ki je prilagojena dobrobiti živali. Slovenija ima namreč izjemno dobre naravne pogoje za živinorejo, s katerimi lahko zagotovi kakovostne pogoje in rejo, ki je živalim bolj prijazna. Črede so majhne in živali imajo več prostora za gibanje, slovenski kmetje, ki se ukvarjajo s pridelavo mesa, pa so podvrženi tudi strogim kontrolam, ki ne zagotavljajo le kakovostnega mesa, ampak tudi spoštljivo ravnanje z živalmi na kmetiji. Pri SPARu, na primer, ponujajo svinjino iz nadstandardne reje, ki zagotavlja dobro počutje živali.

 

S svinjino smo v Sloveniji oskrbni nekaj več kot 30-odstotno, že zdaj pa v SPARu prodajo do 50 % slovenske svinjine in pomembno prispevajo k višji stopnji samooskrbe.

 

 

Visoki standardi in varnost

Če je pri intenzivni živinoreji bistvena množična proizvodnja hrane, se prednost slovenskega mesa nedvomno kaže v njeni kakovosti. Slovenska živinoreja namreč ni množična, je pa kakovostna. V Sloveniji se poslužujemo tradicionalnih načinov prireje mesa, ki ne vključujejo široke in prekomerne uporabe farmacevtskih sredstev ter dodatkov za hitrejšo rast in boljši izkoristek krme, zaradi česar slovensko meso zagotavlja višje standarde varnosti in kakovosti, predvsem v primerjavi z neevropskimi državami. Pestra pokrajina in posledično ustrezna krma, biotska raznolikost, kakovostne vode in drugi dejavniki dodatno pripomorejo h kakovosti slovenskega mesa.

 

Skrb za okolje

Izbira slovenskega mesa je zaradi kratkih transportnih poti bolj odgovorna do živali in okolja. Pri prevozu lokalno pridelanega mesa do trgovin se namreč ustvari neprimerljivo manj toplogrednih plinov kot pri dostavi iz drugih držav, če je meso hkrati tudi iz ekološke pridelave, pa se stopnja ogljičnega odtisa v primerjavi s hrano, pridelano na konvencionalen način, še dodatno zmanjša. Živali so zaradi kratkih razdalj izpostavljene tudi manjši količini stresa – bolje kot je poskrbljeno za dobro počutje živali med transportom, manj bo prisotnega stresa in ne bo prišlo do poslabšanja kakovosti mesa (nastanka temnega, čvrstega in suhega mesa). Odločitev za slovensko meso je torej bolj etična, bolj kakovostna in tudi bolj trajnostna izbira.

 

Naslednjič, ko boste nakupovali meso, se za hip ustavite in premislite, k čemu vse lahko pripomorete s tem, ko izberete meso slovenskega porekla.

 

 

Kako lahko z gotovostjo vem, da je meso res slovensko?

V trgovinah je ponudba mesa zelo raznolika in lahko prihaja od vsepovsod, tudi iz držav, kjer so standardi prireje mesa nižji kot v Sloveniji. Odgovorno se je torej odločiti za lokalno meso, ki ustreza etičnim rejskim praksam in visokim standardom pri proizvodnji mesa.

 

Če želite nakupovati brez skrbi in dvomov o poreklu in kakovosti mesa, potem lahko nakup slovenskega mesa najlažje opravite v trgovinah SPAR, kjer je na postrežnih oddelkih v redni prodaji na voljo izključno slovensko meso z oznako kakovosti 4SI*, ki potrjuje najvišjo kakovost mesa in pomeni, da je meso v Sloveniji rojeno, vzrejeno in pripravljeno (zaklano in razkosano) za prodajo. Ponudba slovenskega mesa kakovosti 4SI prinaša pomembne prednosti, kot so znano in sledljivo poreklo, večja svežina in hranilna vrednost zaradi krajših dobavnih poti pa tudi višja kakovost mesa.

 

Kupci lahko preko QR-kode enostavno preverijo, s katere kmetije izvira meso oziroma kateri predelovalec je pripravil mesni izdelek, s čimer odpadejo vsi dvomi o poreklu mesa. Pravzaprav sta s tem zagotavljeni popolna sledljivost mesa od rejca do potrošnika in visoka stopnja nadzora nad varnostjo in kakovostjo.

 

Poleg kakovosti in svežine mesa, ki ju zagotavljajo v vseh SPARovih trgovinah, pa za stranke poskrbijo tudi njihovi zaposleni s strokovno postrežbo ter nasveti, saj sta za odličen okus izbrane jedi ključni tudi izbira pravega kosa mesa in pravilna priprava. Prav tako pa je v mesnici strankam na voljo širok izbor sveže pripravljenih mariniranih izdelkov, ki le čakajo na toplotno obdelavo.

 

 

Ampak slovensko meso je drago!

 

Pri odločitvi za nakup ima veliko vlogo nedvomno tudi cena (ki je pri slovenskem mesu res nekoliko višja), a polagamo vam na srce – z nakupom slovenskega mesa po pošteni ceni (tako za potrošnika kot tudi za pridelovalca) boste dobili kakovost, ki si jo želite, hkrati pa naredili še cel kup dobrih del – podpirali boste razvoj slovenskega podeželja, spodbujali večjo prehransko samooskrbo ter pomagali pri ohranjanju kulturne krajine. Ob vsem skupaj pa vas v SPARu vedno pričakajo tudi super akcije, zaradi katerih bo nakup slovenskega mesa še bolj dostopen. Prelistajte katalog in preverite tokratno znižano ponudbo.

 

 

Priporočamo