Gorenjski kriminalisti so končali preiskavo izginotja Milana S. iz naselja Stražišče na obrobju Kranja. Da je od doma izginil neznano kam, so njegovi svojci prijavili minuli petek, da bi pogrešani utegnil biti žrtev kaznivega dejanja, pa so policisti posumili, ko so na bližnji kmetiji njegove ostarele in menda nepokretne tete, kjer ji je pomagal pri kmečkih opravilih, našli sledi njegove krvi ter čevelj in telefon.

Med domačini v Stražišču so se v minulih dneh pojavile govorice, da naj bi pogrešani nedavno podedoval zajeten kos zemlje oziroma večjo vsoto denarja, zaradi česar naj bi pustil službo v kranjskem podjetju Iskra in se nameraval kot samostojni podjetnik lotiti novega posla. »Morda so bili prav Milanova dediščina in novi načrti, s katerimi naj bi se pohvalil znancem, povod za to, da naj bi bil ugrabljen,« je domneval upokojeni Stražiščan.

Truplo prevažala v prtljažniku

Da je šlo pri njegovem izginotju za kaznivo dejanje umora, je danes uradno razkril vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Kranj Primož Donoša. Pojasnil je, da so bili gorenjski policisti o pogrešanem 58-letniku obveščeni minuli petek nekaj po 15. uri ter da so bili v neuspešno iskanje pogrešanega poleg policistov in kriminalistov vključeni tudi vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb.

»Ugotovljeno je bilo, da je bil pogrešani žrtev nasilnega kaznivega dejanja, ki sta ga minuli petek, 7. junija, okoli druge ure izvršila 33-letni moški iz okolice Kranja in 26-letni moški iz okolice Bleda,« je povedal Donoša. Dodal je, da so oba storilca, ki sta bila žrtvina znanca, minuli ponedeljek izsledili na območju Kranja, kjer so jima odvzeli prostost, istega dne pa so kriminalisti v popoldanskih urah na območju Jelovice našli tudi kraj, kjer sta osumljena po umoru odvrgla truplo ter poskušala uničiti sledi in dokaze.

Najmanj petnajst let zapora

Po besedah Donoše sta osumljena umor izvršila z udarci s topim predmetom, nato pa truplo iz Stražišča na težko dostopno mesto na Jelovici pripeljala v prtljažniku osebnega avtomobila, ki je last enega od osumljencev.

Nasilno smrt Milana S. so v torek že potrdili na Inštitutu za sodno medicino, kjer so opravili sodno obdukcijo trupla, policisti pa so v sklopu preiskave izvedli šest hišnih preiskav objektov in avtomobilov obeh osumljencev. Zasegli so tudi njune elektronske naprave in druge dokaze.

V torek zvečer so oba osumljenca že odpeljali pred kranjskega preiskovalnega sodnika, ki ju je poslal v pripor. Oba sta utemeljeno osumljena, da sta v sostorilstvu izvršila kaznivo dejanje umora na grozovit in zahrbten način ter iz koristoljubnosti, za kar je zagrožena kazen od petnajst do trideset let zapora. 

Priporočamo