Po poskusu atentata na premierja Roberta Fica je slovaška vlada danes sprejela spremembe zakona, ki predvidevajo povečanje osebnega varovanja politikov in omejujejo proteste.

Slovaška vlada je v sporočilu za javnost navedla, da se spremembe zakona nanašajo na osebno varovanje politikov. Poleg predstavnikov vlade bodo osebnega varovanja lahko deležni tudi nekateri drugi politični predstavniki, med drugimi tudi vodje opozicijskih koalicijskih strank. Spremembe prinašajo tudi strožja pravila za proteste, ki ne bodo več dovoljeni pred poslopji vlade, predsednika države in parlamenta ali sodišč, temveč najmanj 50 metrov daleč. Prepovedani bodo tudi  protesti pred bolnišnicami ter domovi zdravnikov, novinarjev in drugih oseb, ki bi bile lahko zaradi svoje izpostavljenosti v nevarnosti.

Današnje spremembe zakona mora potrditi še slovaški parlament, kar se bo po vsej verjetnosti zgodilo, saj imajo v njem koalicijske stranke zadostno večino.

Po poročanju STA, ki se sklicuje na slovaško tiskovno agencijo Tasr, sta slovaški minister Robert Kalinak in notranji minister Matuš Šutaj Eštok danes povedala, da je Fico, ki po poskusu atentata okreva na svojem domu v Bratislavi, v stikih s koalicijskimi partnerji.

Kalinak, ki začasno opravlja naloge predsednika vlade, je dodal, da premierjevo zdravstveno stanje ustreza poteku rehabilitacije in da se v celoti osredotoča na okrevanje. Po njegovem mnenju sicer Fico dobro okreva, a bo za popolno okrevanje potreboval še nekaj tednov.

Poglejte  še:

 #video Fico spregovoril prvič po poskusu atentata: v Evropi ni več pravice do drugačnega mnenja

Napadalec na Fica kot motiv za atentat navedel nestrinjanje z vladno politiko

Priporočamo