Kriterij po Dofineji velja za najprestižnejšo večdnevno pripravljalno dirko za vrhunec kolesarske sezone – dirko po Franciji, ki se bo začela 29. junija v Firencah. Letošnja Dofineja je ena najtežjih v zadnjih letih, saj bodo kolesarji v osmih etapah dan kar petkrat zaključili navkreber, vmes bo tudi zahteven posamični kronometer. Teren bo pravi kazalnik, v kakšni formi vrhunec sezone pričakuje trenutno trinajsti kolesar sveta Primož Roglič. Na začetku sezone se je zdelo, da bo dirka po Dofineji velika uvertura v dirko po Franciji, saj so svoj nastop načrtovali Primož Roglič (Bora-Hansgrohe), Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) in Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) – trije od štirih velikih favoritov za zmago na Touru (četrti je seveda Tadej Pogačar). Spektakel pred spektaklom je pokvaril aprilski padec na dirki po Baskiji, v katerega so bili udeleženi vsi trije zvezdniki kolesarstva, ki bi morali biti jutri na startu v Saint-Pourcain-sur-Sioulu, ko se bo dirka začela z edino ravninsko etapo v osmih dneh.

Navaditi se mora, da bo več z ekipo kot ženo

Padec v Baskiji je največ posledic pustil pri Dancu, ki ga zaradi okrevanja po poškodbi ne bo na dirki. Vseeno so vesti iz njegovega tabora v zadnjih dneh spodbudne, saj je na višinskih pripravah v Tignesu in vse več je možnosti, da bo dvakratni zaporedni zmagovalec Toura lahko napadal še tretjo. Ključnico si je pri omenjenem padcu tako kot Vingegaard zlomil tudi Evenepoel, ki je zato za Dofinejo spremenil svoje načrte. »Na dirko se ne podajam z mislijo na skupni seštevek. Zagotovo moram postoriti še nekaj stvari do Toura, a okrevanje je potekalo zelo dobro,« je svoje načrte za prihodnji teden predstavil Remco Evenepoel.

V hudem padcu jo je najbolje odnesel slovenski as, ki od svojega prihoda k nemškemu moštvu nima najboljše sezone. Ob prilagajanju na novo okolje je bil na dirki Pariz–Nica neprepoznaven, v Baskiji pa je z zmago na kronometru dokazal, da je še vedno vrhunski, saj je premagal tudi aktualnega svetovnega prvaka Evenepoela, a sta končno sliko na Itzuili pokvarila dva padca, zaradi katerega je predčasno zaključil dirko. Od takrat tekmovalno ni bil aktiven, so pa za njim uspešne višinske priprave v Sierri Nevadi. »Ne gre za to, da zdaj potrebuje tekmovalne kilometre. Bolj gre za to, da v glavi preklopi, da bo v prihodnjih dveh mesecih več časa preživel z ekipnimi sot​ekmovalci kot z ženo,« je pojasnil glavni športni direktor ekipe Bora-Hansgrohe ​Rolf Aldag.

Številke so odlične

Nekdanji nemški kolesar je v naslednjem trenutku zavrnil namigovanja, da Roglič ni dobro pripravljen za glavni cilj sezone. Zatrdil je, da je v zadnjih dveh mesecih vse potekalo po načrtu. »Ne le da se Primož odlično počuti, še več, številke na treningih so bile izjemne in kažejo izjemno pripravljenost,« je zatrdil šef ekipe, ki bo za dirko po Franciji dobila novo ime z Red Bullom kot novim glavnim sponzorjem. Nekdanji smučarski skakalec je tako na dirki, ki jo je dobil leta 2022, prvi favorit za končno zmago. To je priložnost, da na zmagoviti način odgovori rojaku Pogačarju, ki je zadnje tri tedne dominiral na dirki po Italiji, ki jo je Rogla dobil lani.

V francoskih Alpah bo imel zasavski orel tudi priložnost, da se dokončno uigra z novo ekipo, saj bosta z njim tekmovala tudi Aleksandr Vlasov in Jai Hindley, ki bosta njegovi glavni oprodi tudi v zahtevnih gorskih etapah čez en mesec, ko bo lovil svoje sanje. Kljub močni ekipi in slabši domnevni pripravljenosti Evenepoela to ne pomeni, da Rogliča na Dofineji čaka lahko delo za končno krono. V prvi zasedi čaka letos izjemno moštvo UAE Emirates, ki bo tokrat v vlogi kapetana računalo na mladega Španca Juana Ayusa, ki bo pomemben mož na Touru za Pogačarjev lov na dvojček Giro-Tour. »Vzdušje v ekipi je izjemno. Po odličnem začetku sezone sem si vzel nekaj odmora, zdaj pa počasi stopnjujem svojo formo. Za nami so odlične višinske priprave, vse pa je podrejeno dirki po Franciji, na kateri bom letos debitiral in s tem uresničil svoje sanje,« je tudi ​Juan Ayuso​ priznal, da je Dofineja le postanek na poti do glavnega cilja. 

Priporočamo