Današnje vreme je nevšečnosti povzročalo na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje, so sporočili iz uprave.

Kot so zapisali, so meteorne vode zalivale stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, nanos zemlje in kamenja je oviral promet, zaradi zastajanja padavinske vode pa je poplavljalo ceste in poti.

 

V občini Kranj se je drevo podrlo na avtobus, v občini Divača pa so podrta drevesa padla na osebno vozilo. Veter je odkril streho skladišča v Kopru. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče, so sporočili iz uprave.

Kot so navedli, je močno jutranje deževje tudi v Piranu povzročilo kar nekaj težav. Na Tartinijevem trgu je meteorna voda zalivala lokale, poln vode je bil tudi trg. Sprožilo se je nekaj zemljine na Oljčni poti in v bližini garažne hiše ter tudi na sprehajalni poti Piran-Fiesa.

 

Na Agenciji RS za okolje pa so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da danes ni bil ravno dan za kopanje v morju. Morje na slovenski obali se je namreč pobarvalo rjave barve, saj so hudourniki in meteorne vode v morje prinesli blato. Največ dežja je padlo na območju Pirana in Portoroža, so še zapisali.

V soboto izboljšanje vremena

Zvečer se bodo še pojavljale krajevne padavine z nevihtami, ki bodo ponoči postopno ponehale. Proti jutru se bo delno zjasnilo, po nekaterih nižinah bo lahko nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo dokaj sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. V severnih krajih bo bolj oblačno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija.

Obeti: V nedeljo bo povečini sončno, popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu nastale posamezne plohe ali nevihte. V ponedeljek bo več oblačnosti, plohe in nevihte bodo pogostejše.

Vremenska slika: Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki se počasi pomika tudi čez naše kraje. Z jugozahodnikom doteka k nam vlažen in v višinah razmeroma hladen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Ponoči bodo padavine večinoma ponehale. V soboto bo v krajih južno od nas večinoma sončno, drugod bo delno jasno. V Alpah bodo posamezne plohe ali nevihte.

Za Istro in Kvarner izdano oranžno vremensko opozorilo

Zaradi močnih nalivov in neviht danes za celotno Istro in Kvarner, pa tudi za velik del celinske Hrvaške, velja oranžno opozorilo. O poplavah med drugim poročajo s Krka. Poplavljalo je tudi v italijanski Furlaniji-Julijski krajini in deželi Veneto (Benečija).

Na hrvaškem otoku Krk so od četrtka do davi gasilci opravili 23 intervencij, večinoma povezanih s črpanjem vode iz poplavljenihzgradb. Odstranjevali so tudi nanose zemlje in kamenja s ceste ter izvlekli dve vozili, ki sta zapeljali v naraslo vodo, je povedal poveljnik gasilske enote Krk Goran Grubišić.

Trenutno je najtežja situacija na območju Kimpi blizu mesta Krk, kjer poplavlja narasla podtalnica. Naraščanje vode s črpanjem zadržujejo gasilci, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ) je do 8. ure v predhodnih 24 urah v mestu Krk padlo 168 litrov dežja na kvadratni meter, medtem ko so v Malinski izmerili 72 litrov, v zračni luki poleg Omišlja pa 77 litrov.

Gasilci so zaradi poplav že v četrtek večkrat posredovali tudi v Umagu in Novigradu.

 

Obilno deževje tudi v Italiji

Zaradi obilnega dežja o poplavah prav tako poročajo iz Furlanije-Julijske krajine, kjer so za danes izdali rumeno opozorilo. Tu se je danes dopoldne nadaljevalo močno deževje, popoldne pa je pričakovati posamezne nalive in nevihte, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki dodaja, da so do danes do 10. ure na območju gasilci opravili 70 intervencij.

Ob tem od jutra pogrešajo tri mlade, dve ženski in enega moškega. Spričo naraščanja reke Nadiže so na pomoč poklicali reševalce, vendar jih ti doslej kljub iskalni akciji niso našli. Pri iskanju pomagajo tudi policisti in gasilci s helikopterjem.

V Lignanu je medtem voda v četrtek poplavljala ceste, kjer so bile najbolj kritične razmere zaradi poplavljanja kleti in garaž. Tu je v eni uri padlo 60 milimetrov dežja. Prizadeto je bilo tudi območje Pordenona, v Trstu pa je bilo v četrtek za kratek čas poplavljenih nekaj ulic, je poročal Primorski dnevnik.

V noči na danes so nevihte povzročile poplave tudi v deželi Veneto (Benečija). Največ nevšečnosti je bilo v obmorskem letovišču Bibione, kjer je bilo poplavljenih veliko ulic v središču kraja, poroča italijanski časnik La Repubblica.

Priporočamo