Kmalu se nam ponovno obeta vstop v festivalsko poletje. 20. junija bomo namreč otvoritev 72. Ljubljana Festivala ponovno obeležili s prireditvijo Poletna noč, ki bo tudi letos obarvana v večne melodije slovenskih popevk. Tokrat bo večer posvečen trem legendarnim pevkam, ki so pomembno zaznamovale festival Slovenska popevka in se s svojimi odmevnimi skladbami dotaknile mnogih izmed nas – Ditki Haberl, Alenki Pinterič in Neci Falk.

 

Ditka Haberl je na Slovenski popevki nastopila kar devetkrat, sodelovala na mnogih regionalnih pevskih tekmovanjih, med drugim na Splitskem festivalu, Opatijskem festivalu in tekmovanju Vaš šlager sezone v Sarajevu ter leta 1975 s skupino Pepel in kri zastopala Jugoslavijo na tekmovanju Pesem Evrovizije v Stockholmu, s pesmijo Dan ljubezni. Alenka Pinterič se je prav tako predstavila na številnih regionalnih tekmovanjih kot so Veseli jeseni, Opatijski festival ter festival Vaš šlager sezone, leta 2006 pa je izdala tudi avtobiografijo z naslovom The Beatles, Tito in jaz. Marjetka Neca Falk je izdala kar 11 albumov z glasbenimi klasikami, med katerimi sta najbolj poznana Maček Muri in Muca Maca iz leta 1984, ki ga je avtorica ustvarila kot glasbeno priredbo slikanice Kajetana Koviča in je medgeneracijsko priljubljen še danes ter Vsi ljudje hitijo iz leta 1978.

 

Prisluhnili bomo lahko uspešnicam iz njihove bogate glasbene zakladnice kot so Mlade oči, Samo nasmeh je bolj grenak, Nekdo, ki me bo imel rad, Nad mestom se dani, Ko sva skupaj, Sto majhnih nežnosti, Mini maksi, On je rekel sonce, Dobro jutro, Dober dan, Ta vražji telefon, Vrtiljak mojih sanj, Vsi ljudje hitijo in številne druge.

 

Glasbeno spremljavo bodo izvedli Simfonični orkester, Big Band in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, dirigentsko palico pa bo vihtel glasbeni vodja in dirigent Patrik Greblo. Popevkam bodo glas dali številni izjemni solisti, kot so Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Lara Jankovič, Anika Horvat, Lara Baruca, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar Záli, Andraž Hribar in Oto Pestner. Večer bo tradicionalno zaključen s pesmijo Poletna noč, ki letos praznuje 60. obletnico.

Priporočamo