Slovenski atlet Kristjan Čeh se je na evropskem prvenstvu v atletiki prepričljivo uvrstil v večerni finale v metu diska.

V drugi kvalifikacijski skupini je vrgel 65,64 m, kar je bilo sicer 36 cm manj od norme, a je Ptujčan končal tekmovanje ter se po prvi seriji mimo poročevalcev odpravil proti hotelu.

»Z metom sem zelo zadovoljen. Zelo je bilo vroče, zato so tudi daljave krajše. S tega stališča je imela prednost prva kvalifikacijska skupina, ki je tekmovala v nekoliko hladnejših razmerah,« je sproščeno pojasnil Kristjan Čeh.

»Nič posebnega ne bom delal do večera, najverjetneje bom pojedel kakšen steak in se odpravil v finale. Če bom zaspal? Kje pa, tega si pa ne smem privoščiti. Tudi adrenalin je takšen, da se je težko povsem umiriti,« je nadaljeval.

V nadaljevanju pogovora smo se dotaknili taktike finala. »Prvi met bom skušal vreči podobno kot kvalifikacijskega, vsaj kar zadeva daljave. Z njim bi si rad zagotovil mirnost, da lahko v nadaljevanju napadem na vso moč,« je odgovoril evropski podprvak.

Kvalifikacije so sicer potrdile, da sta Litovec Mikolaš Alekna in Čeh favorita za zlato kolajno. Malce več kreditov ima novi svetovni rekorder, ki je v prvi kvalifikacijski skupini vrgel 67,50 m, kar je bila daleč najdaljša daljava ter edina prek kvalifikacijske norme.

Za finale je zadostovala daljava 62,07, ki jo je kot zadnji dosegel Nemec Mika Sosna.

Izpostavimo še, da se je z daljavo 63,79 m v večerni finale, ki bo na olimpijskem stadionu ob 21. uri, uvrstil tudi aktualni olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl.

Priporočamo