Po odmevni kriminalistični akciji, ki se je v stilu akcijskega filma odvila v nedeljo zvečer pri Belem Križu nad Piranom, ko je policija aretirala tri osumljence, se je policija včeraj dopoldne odločila, da osumljenih sploh ne bo odpeljala k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča. Gre za Aleksandra Đurđevića iz Portoroža ter črnogorska državljana Stefana Belado in Dušana Đuranovića. Policija je namreč ugotovila, da v fazi predkazenskega postopka še ni bilo podanega utemeljenega suma, da so storili konkretno kaznivo dejanje, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Zato so vse tri osumljence, Belada in Đuranović naj bi bila pripadnika kriminalne združbe kavaški klan iz Črne gore, na podlagi usmeritve tožilstva izpustili iz policijskega pridržanja. In to čeprav je policija sumila, da sta Belada in Đuranović prišla v Slovenijo, da bi likvidirala Željka Tešanovića. Policija tudi sumi, da je Belada januarja lani v Ljubljani likvidiral Igorja Mančića, ki naj bi bil s Tešanovićem oktobra 2019 na Okroglem na Gorenjskem vpleten v krajo droge, vredne 1,5 milijona evrov. Droga naj bi pripadala slovenski celici kavaškega klana. Đurđevića je policija sumila pomoči pri namestitvi v Piranu, saj sta v Slovenijo – policija sumi, da gre za plačana morilca kavaškega klana – prišla 2. julija letos.

Tožba zaradi nezakonite aretacije

Kje se je zalomilo policiji, katere delo je usmerjalo tožilstvo, da ji ni uspelo napisati kazenske ovadbe zoper osumljene in jih privesti na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika, ni znano. Morda je temu botrovalo dejstvo, da policija v hišnih preiskavah in preiskavi avtomobila, ki ga je vozil Đurđević, ni našla dokazov, da so osumljeni, predvsem črnogorska državljana, načrtovali umor, ki naj bi ga naročili iz matične celice kavaškega klana v Črni gori.

Na ljubljanski policijski upravi še pojasnjujejo, da policija nadaljuje preiskavo uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da zaradi interesa preiskave drugih informacij in podrobnosti ne morejo posredovati. Zato se ob vsem tem pojavlja vprašanje, zakaj je policija aretacije, predvsem Đurđevića, ki se je peljal po cesti nad Belim Križem, sploh tako »filmsko« izvedla, če ni imela dovolj dokazov za utemeljeni sum, da so osumljeni povezani z načrtovanjem umora. Ko so ustavili Đurđevićev avto, so policisti z orožjem razbili šipe, odprli vrata, ga potegnili iz avtomobila in ga ležečega na tleh vklenili. Druga dva osumljena naj bi aretirali v apartmaju v bližini, kjer sta bila nastanjena. Odvetnik Bojan Celar, ki zastopa Đurđevića, nam je včeraj povedal, da njegov klient že razmišlja o tožbi zoper policijo oziroma Republiko Slovenijo zaradi »povsem neupravičene aretacije in razbitega avtomobila«.

Maščevanje za krajo droge

Vezni člen med zdaj že izpuščenimi osumljenimi je po naših podatkih Bojan Stanojević iz Črne gore, domnevno prav tako plačani morilec kavaškega klana. Stanojević je s Klemnom Kadivcem, domnevnim šefom slovenske celice kavaškega klana, 15. novembra 2019 v Ankaranu sodeloval pri ugrabitvi Danijela Božića, ki so ga nato njuni pajdaši odpeljali v gozd v okolici Okroglega in ga umorili, ker naj bi tudi on sodeloval pri kraji droge kavaškemu klanu na Okroglem. Tešanović, ki je bil tudi v Ankaranu, se je ugrabitvi tedaj izognil, ker je tako glasno vpil, da so mimoidoči poklicali policijo. Stanojevića in Kadivca so aretirali in pristala sta v priporu. Ko so med sojenjem Stanojevića izpustili iz pripora, ker je potekel dvoletni rok od vložitve obtožnice, je zapustil Slovenijo. Na zaporno kazen je bil še ne pravnomočno obsojen v odsotnosti.

Ker pa so preiskovalci v Črni gori za Belado, ki ga sumijo več kaznivih dejanj, ugotovili, da se odpravlja v Slovenijo, so o tem obvestili slovenske preiskovalce. Zato je zoper Belado, ko je prišel v Slovenijo, ljubljanski preiskovalni sodnik odredil prikriti ukrep tajnega opazovanja, ki ga je izvajala policija. Ta je ugotovila, da naj bi Stanojević, ki naj bi bil član matične celice kavaškega klana, v Črni gori iskal morilca po navodilu še neznane osebe. Tako sta se mu 2. julija v avtomobilu na poti v Portorož pridružila Belada in Đuranović, vse z namenom, da se v Sloveniji iz maščevanja, ker je oktobra 2019 organiziral krajo droge na Okroglem, izvede likvidacija Tešanovića. Sam pri kraji ni sodeloval, ker je slep, saj si je oči poškodoval pred leti, ko se je ustrelil v glavo. ​Stanojević naj bi v Portorožu črnogorska državljana »predal« Đurđeviću, s katerim naj bi se že dalj časa poznal, nato pa je zapustil Slovenijo. 

Priporočamo