Mestna občina Ljubljana zaznamuje 40. obletnico Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Ob tej priložnosti so organizirali vodene sprehode, pripravili razstavo in odprli prenovljen rastlinjak v Tivoliju. V barve krajinskega parka in slogan Ohranjamo naravo sredi mesta so obenem odeli avtobus LPP na liniji 18.

Na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bodo v torek odprli razstavo fotografij Ohranjamo naravo sredi mesta. Razstava, ki bo na ogled do 11. avgusta, bo skozi vse letne čase prikazala življenje v parku ter obiskovalce, ki tam iščejo svoj mir, oddih od vsakdanjega stresa in stik z naravo, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

Ta in prihodnji teden, natančneje 11. in 12. ter 17. in 18. julija, bodo pod vodstvom upravljavca parka, javnega podjetja Voka Snaga, ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekali tudi vodeni sprehodi po parku. Na posamezen sprehod se je treba prijaviti, saj je število mest omejeno.

Tudi prenova rastlinjaka v Tivoliju, v okviru katere so prenovili notranjost ter zagotovili varnejše pogoje za obiskovalce, se počasi končuje. V rastlinjaku bo poleg vsebin Botaničnega vrta Ljubljana tudi sedež službe za upravljanje krajinskega parka.

Obletnica sicer poteka v času polemik glede koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju. Zaradi nesoglasij med Zavodom za varstvo narave, ki ni podal soglasja za prireditev, in mestno občino, je mestni svet spremenil odlok o krajinskem parku in možnost izvedbe prireditev v njem izrecno predvidel na petih lokacijah.

Ali bo Magnificov koncert konec avgusta izpeljan v Tivoliju ali kje drugje, še ni dokončno jasno, je pa ljubljanski župan Zoran Janković zaradi naklonjenosti izvedbi glasbenega dogodka na območju krajinskega parka deležen ostrih kritik v delu javnosti.

Na dogajanje v zvezi z obletnico in morebitnim koncertom Magnifica so se danes odzvali Mladi za podnebno pravičnost, ki so »zgroženi nad spremembami odloka o krajinskem parku, ki ukinja stroko iz upravljanja ključnih lokacij v parku in jo predaja v roke župana«.

»Zgroženi smo nad dejstvom, da Ljubljančani živimo v obdobju absolutizma, kjer naš župan, novi sončni kralj, odpravlja stroko, ker mu ta pač ni všeč. Zgroženi smo nad dejstvom, da ta sprememba odloka pomeni začetek konca Tivolija kot ga poznamo,« so še dodali v sporočilu za javnost.

Mladi za podnebno pravičnost so ob tem podali tri zahteve. Od Zavoda za varstvo narave zahtevajo, naj se »upre pritiskom politike in sproži ustavno presojo nezakonitih in škodljivih sprememb odloka o krajinskem parku«. Od ministra za naravne vire in prostor zahtevajo, naj preneha izvajati pritiske na zaposlene na ministrstvu ter prepusti odločitev o koncertu Magnifica strokovnim službam. Poleg tega zahtevajo še pripravo upravljavskega načrta za Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je po njihovih navedbah že več let brez upravljavskega načrta.

Priporočamo